Carnaval bezorgt economie kater van 1,8 miljoen ziektedagen

Array
Carnaval bezorgt de economie een stevige kater: van de feestvierders meldt bijna 15% zich na carnaval ziek bij de baas. Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan 950 ondervraagden.

De meesten blijven een dagje thuis om bij te komen, maar een kleine groep plakt er soms wel een hele week aan vast. De voornaamste conclusies uit het onderzoek worden in de infographic ‘Het Grote Carnavalsonderzoek’ samengevat.

Boven de rivieren de meeste ziekmeldingen
‘Als je deze cijfers doortrekt naar de werkende bevolking, heb je het over maar liefst 1,8 miljoen ziektedagen’, zegt José Cabrera y Charro, eigenaar van Feestkleding365.nl, die het onderzoek uitvoerde onder haar bezoekers.

Bovendien zijn er grote regionale verschillen. Boven de rivieren meldt bijna 28% zich een of meerdere dagen ziek. Onder de rivieren is dan minder dan de helft: 13% van de Brabanders, en minder dan tien procent van de Limburgers. “Dat komt”, vermoedt José, “omdat import-carnavallers vaker in het weekeinde feestvieren en maandag weer naar het werk moeten. Brabanders en Limburgers nemen gewoon de week vrij.”

Brabanders ontrouw en Limburgers grootste drinkers
Uit het carnavalsonderzoek komen een aantal opvallende conclusies naar voren:
– Brabanders meest ontrouw tijdens carnaval
Wie met de komende carnaval een avontuurtje wil beleven, kan de polonaise het beste in Brabant lopen. Maar liefst 22,1% van de Brabanders gaat tijdens de carnaval wel eens vreemd. In Limburg ligt dat percentage veel lager: nog geen zes procent. Ook de Flevolanders en de Overijsselaren grijpen hun kans: 17,6% neemt het even niet zo nauw met de echtelijke trouw. Het gemiddelde percentage ligt voor Noord- en Zuid-Holland op bijna 16%.

– Limburgers zijn grootste drinkers
De gemiddelde carnavaller viert 2,6 dagen carnaval en drinkt 25,8 glazen bier. Limburgers zitten hier ruim boven met gemiddeld bijna 36 glazen per persoon, gevolgd door de Drentenaren (31,3 glazen) en de Brabanders (31,2). Dan volgen Gelderland (28,8), Utrecht (28,2), Zeeland (25,8), Overijssel (23,8), Friesland (23,5), N-H (21,7), Z-H (16,8) en de broodjenuchtere Flevolanders (16,3).

– Duur pak duidt op ontrouw
Verder is er een duidelijk verband tussen de gretigheid waarmee mensen tijdens carnaval vreemdgaan, en de prijs van hun outfit. Wie meer dan tweehonderd euro uitgeeft, lijkt slechts één ambitie te hebben: seks!

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen