Sigma receptor als aangrijpingspunt voor diagnose en behandeling van kanker onderzocht

Array

De sigma receptor komt verhoogd tot expressie op kankercellen en vormt daarmee een aangrijpingspunt om kankercellen van gezonde cellen te kunnen onderscheiden. UMCG-onderzoekster Anna Rybczynska heeft onderzocht op welke manier binding van zogenaamde liganden aan de sigma receptor kan bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van kanker. Op 29 februari promoveert Rybczynska op de resultaten van haar onderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor haar onderzoek heeft Rybczynska gebruik gemaakt van radioactief gelabelde sigma liganden. Zij onderzocht of deze liganden gebruikt kunnen worden voor de opsporing van tumoren in de hypofyse, dicht bij de hersenen. De radioactieve sigma liganden werden aanzienlijk meer opgenomen in tumoren van de hypofyse dan in gezond hypofyseweefsel. Dit kon met behulp van positron emissie tomografie (PET) goed in beeld worden gebracht.

Vervolgens heeft Rybczynska onderzocht of sigma liganden mogelijk gebruikt kunnen worden als nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Zij vond dat een bijna volledige bezetting van de sigma receptoren noodzakelijk was voor een gewenst behandeleffect. Met behulp van de toediening van radioactief gelabelde sigma liganden, en vervolgens het maken van een PET scan, kan mogelijk worden bepaald welke patienten met een dergelijke behandeling gebaat zouden kunnen zijn. Al met al concludeert Rybczynska dat sigma liganden interessante moleculen zijn die kunnen worden gebruikt bij het ontwikkelen van technieken om tumoren op te sporen en te behandelen.

Anna Rybczynska: Sigma receptor ligands: novel applications in cancer imaging and treatment
Datum:29 februari 2012
Tijd:12:45
Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres:Broerstraat 5 te GroningenPromotor:prof.dr. R.A.J.O. Dierckx en prof.dr. P.H. Elsinga

Curriculum Vitae
Anna Rybczynska (Bielsko-Biala, Polen, 1982) studeerde medische biotechnologie aan de Universiteit van Wroclaw. Zij voerde haar onderzoek uit bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het UMCG. Na haar promotie blijft Rybczynska als onderzoeker bij deze afdeling werken. Haar onderzoek zal zij grotendeels uitvoeren in Würzburg, Duitsland. De titel van haar proefschrift is “Sigma receptor ligands: novel applications in cancer imaging and treatment.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen