Gemoedstoestand dementerende ouderen beter door lichttafels

Array

Speciale lichttafels kunnen helpen de activiteit en gemoedstoestand van demente ouderen te verbeteren. Ze slapen minder aan de tafels, zijn actiever en communicatiever. Dat is de conclusie van het master-afstudeerproject van Loek Canton bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

Slaap-waakritme
Het project van Loek Canton richtte zich op de verlichting bij ouderen met dementie in een verzorgingstehuis. Bij ouderen met dementie wordt het verwerken van informatie in de hersenen verstoord. Dit leidt niet alleen tot geheugenverlies en problemen met het interpreteren van hun omgeving, maar ook tot verstoring van het slaap-waakritme.
Loek Canton: ‘Genoeg blootstelling aan daglicht kan het ritme herstellen. De ogen van ouderen verslechteren echter waardoor ze hogere lichtniveau’s nodig hebben, terwijl bij ouderen in een verzorgingstehuis vaak juist te weinig licht aanwezig is. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kunstmatig helder licht een positieve invloed kan hebben op het slaap-waakritme, de gemoedstoestand en het energieniveau van bewoners. Het doel van dit project was dan ook een lichtsysteem voor verzorgingstehuizen te ontwerpen dat specifiek aan de eisen van dementerende bewoners voldoet, met als doel de fysieke activiteit van deze bewoners overdag te verhogen.’

Lichttafel
In samenwerking met Philips Lighting werd een lichttafel ontwikkeld die dynamisch helder licht efficienter in de ogen van bewoners brengt dan ‘gewone’ verlichting aan het plafond. De lichtintensiteit en kleurtemperatuur van het heldere licht varieren gedurende de dag. Op de lichttafel liggen bovendien objecten die de sfeerverlichting in de rand van de tafel veranderen wanneer er interactie is tussen de bewoners en die objecten. De bedoeling is dat dit de bewoners betrokken houdt bij de tafel zodat ze langer worden blootgesteld aan het heldere licht. Ook zorgt de sfeerverlichting ervoor dat de sfeer in de ruimte aangenaam blijft, omdat helder licht met een hoge, ‘koude’ kleurtemperatuur soms als ongezellig kan worden ervaren.

Positief
In samenwerking met studenten psychologie van de VU in Amsterdam, heeft Canton met deze tafels een gebruikerstest uitgevoerd. Daaraan namen vijftien ouderen deel. Hij observeerde de effecten van de lichttafels op de bewoners en interviewde daarnaast de deelnemers en het zorgpersoneel. ‘De eerste resultaten geven een positieve indicatie dat de lichttafels een gewenst effect hebben op de activiteit en gemoedstoestand van de deelnemers’, zegt Canton. ‘Bewoners slapen minder aan de tafels, zijn actiever en communicatiever. De lichttafels worden goed ontvangen door de deelnemers en er vindt interactie plaats tussen deelnemers en de objecten.’

Canton studeerde vrijdag 3 februari bij de faculteit Industrieel Ontwerpen cum laude af op het project. Hij presenteert het project op dinsdag 6 en woensdag 7 maart op een internationaal symposium over Light & Seniors in Washington DC.

Bron: TU Delft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen