8.300 Zieken en gehandicapten met De Zonnebloem op vakantie

Array

Dit is een origineel bericht van Nationale Vereniging de Zonnebloem
Ondanks de economische recessie is De Zonnebloem erin geslaagd om haar reizen voor zieken en gehandicapten verder uit te breiden. Dit jaar pakt een recordaantal van 8.300 fysiek beperkte en van intensieve hulp en zorg afhankelijke mensen de koffers voor een Zonnebloemvakantie.

Dat zijn er 300 meer dan in 2011. Ze worden begeleid door bijna 8.000 vrijwilligers, waaronder ruim 3.000 verpleegkundigen en verzorgenden. De eerste 69 fysiek beperkte reizigers gooiden maandagmiddag 27 februari de ‘seizoens-trossen’ los aan boord van Ms. de Zonnebloem. Het aangepaste vakantieschip vertrok vanuit thuishaven Arnhem naar Duitsland voor zijn eerste van in totaal 42 reizen.

In het 50-ste vakantieseizoen van De Zonnebloem breekt niet alleen het aantal vakantiegangers alle records. Nooit eerder ook had de fysiek beperkte reiziger zoveel keuze in bestemmingen, excursieprogramma’s, vakanties voor speciale leeftijdsgroepen en vakantieduur. Zo komen er vier Nederlandse en drie buitenlandse bestemmingen bij, waardoor het totaal aantal op respectievelijk 19 en 18 komt. Met als meest in het oog springende nieuwkomer Bodrum in Turkije.

Formule 1-reis
Van de 8.300 vakantiegangers gaan er 3.000 mee op het vakantieschip van De Zonnebloem. De overige 5.300 nemen deel aan bus-, vlieg-, watersport- en campervakanties. Daarnaast is er keuze uit 5- tot 12-daagse vakanties en zijn er vakanties voor drie leeftijdscategorieen: alle leeftijden (vanaf 18 jaar), 40 tot 65 jaar en 18 tot 45 jaar. Opvallend ook is het aantal reizen met een thematisch accent. Met als grootste blikvangers Floriade-reizen, een Formule 1-reis naar de Grand Prix van Spa-Francorchamps, een wellness-vakantie, een sportieve vakantie en een kampeervakantie naar het Lowlands-festival in Biddinghuizen.

Struikelblok
Alle mooie groeicijfers kunnen niet voorkomen dat De Zonnebloem ook dit jaar weer duizenden aanvragers teleur moet stellen. Voor de 8.300 vakantieplaatsen worden meer dan 12.500 aanmeldingen verwacht. Grootste struikelblok voor verdere uitbreidingen is het vinden van voldoende verpleegvrijwilligers. Op dit moment is er voor het komende vakantieseizoen nog een tekort van pakweg 200 verpleegkundigen en verzorgenden.

Sociaal netwerk
De Zonnebloem telt ruim 43.000 vrijwilligers die georganiseerd zijn in ongeveer 1.400 afdelingen. Zij bieden een sociaal netwerk aan zieken en gehandicapten, voor wie eenzaamheid dreigt. Behalve aangepaste vakanties, organiseren de vrijwilligers elk jaar ruim 312.500 dagjes uit voor bijna 150.000 fysiek beperkte mensen. Ook leggen ze 1,3 miljoen huisbezoeken af bij meer dan 72.500 zieken en gehandicapten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen