Botcomplicaties bij kanker: nieuw wetenschappelijk inzicht leidt tot nieuwe behandeling

Array

Vanaf 1 maart is een nieuwe therapeutische behandeling beschikbaar  voor de preventie van botcomplicaties bij volwassen patienten met botmetastasen van solide tumoren. Met de ontdekking van het RANK Ligand pathway en de belangrijke rol die dit pathway vervult in de botbiologie ontwikkelde Amgen een nieuwe behandeling die ingrijpt op de botdestructie rond botmetastasen.

Prof. Dr. Hans Nortier, hoogleraar oncologie LUMC, en Erik van Muilekom, verpleegkundig specialist, lichten in een korte ANP video toe wat botcomplicaties zijn en wat de nieuwe behandeloptie voor patienten kan betekenen.

Meer dan de helft van de patienten met botmetastasen krijgt in het ziektebeloop, wanneer ze hiervoor niet preventief behandeld worden, te maken met één of meerdere botcomplicaties, zoals:

·         bestraling op het bot in verband met pijn of een dreigende fractuur

·         operatie op het bot in verband met een dreigende fractuur

·         een pathologische fractuur

·         of ruggenmergcompressie.

 

Botcomplicaties en daaraan gerelateerde pijn, invaliditeit en extra noodzakelijke ziekenhuisbezoeken en -opnames kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van patienten met botmetastasen. Preventie van botcomplicaties wordt steeds belangrijker met de langer wordende overleving met gemetastaseerde ziekte.

 

Denosumab is een volledig humaan antilichaam en de eerste RANK Ligand remmer. XGEVA® (denosumab) stelt in direct vergelijkend onderzoek bij ruim 5700 patienten het ontstaan van botcomplicaties bij patienten met botmetastasen van een solide tumor mediaan met ruim 8 maanden uit. Ook wordt het ontstaan van matige tot ernstige pijn uitgesteld.1-3

 

Voor meer informatie kunnen artsen of zorgverleners met een BIG registratie terecht op www.botcomplicaties.nl

Referenties: 1. SPC XGEVA® versie december 2011. Amgen;  2. Lipton A, Siena S, Rader M, et al. Comparison of denosumab versus zoledronic acid (ZA) for treatment of bone metastases in advanced cancer patients: an integrated analysis of 3 pivotal trials. Ann Oncol. 2010;21(Suppl 8):viii380. Abstract 1249P. Poster presented at: 35th Congress of the European Society of Medical Oncology; October 2010; Milan, Italy;  3. Cleeland CS, Patrick DL, Fallowfield L, et al. Effects of denosumab vs zoledronic acid (ZA) on pain in patients (pts) with advanced cancer and bone metastases: an integrated analysis of 3 pivotal trials. Ann Oncol. 2010;21(Suppl 8):viii380. Abstract 1248P. Poster presented at: 35th Congress of the European Society of Medical Oncology; October 2010; Milan, Italy. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen