Première online video’s Leven met Darmkanker

Array

Bij start wereldwijde darmkankermaand
Patientenorganisatie SPKS Darmkanker Nederland introduceert op haar website de videoserie Leven met Darmkanker (www.spks.nl en www.DarmkankerNederland.nl). De première is op zaterdag 3 maart in Corpus Leiden bij de start van de wereldwijde Darmkankermaand. Vooraanstaande artsen, psychologen én ook patienten belichten in begrijpelijke taal alle facetten van darmkanker.

SPKS Darmkanker Nederland loopt als patientenorganisatie voorop met deze uitgebreide service. De videoserie voorziet in de grote behoefte om in alle rust thuis achter de computer informatie te kunnen vergaren. De ervaring heeft geleerd dat veel (darmkanker)patienten in de spreekkamer vragen vergeten of niet durven te stellen.

Onderwerpen die in de video’s aan bod komen zijn onder meer behandelmethoden van darmkanker, de combinatie ziekte-werk, de communicatie binnen een gezin en vermoeidheid.

Deskundigen hebben belangeloos meegewerkt aan de videoserie, waaronder medisch-oncoloog prof. dr. C.J.A. Punt van het AMC in Amsterdam, internist-oncoloog dr. M. Los van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, chirurg dr. W.M.U. van Grevenstein van het UMC Utrecht en klinisch psycholoog dr. M.H.M. van der Linden van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Uitnodiging Darmkankerdag
Op zaterdag 3 maart komen de leden in Corpus Leiden bijeen ter gelegenheid van Darmkankerdag en wordt de videoserie gelanceerd. U bent van harte welkom!

Programma Darmkankerdag ‘de horizon verleggen’ op zaterdag 3 maart 2012 in Corpus Leiden.

10.30 uur: Ontvangst met koffie in de lounge
11.00 uur: Welkom door SPKS-voorzitter Anne Loeke van Erven in de breakoutzaal. Terugblik op 2011 en lancering videoserie Leven met Darmkanker door Jolien Pon, voorzitter patientengroep Darmkanker.

12.00 uur: Lunch in de lounge

13.30 uur:Lezing door dr. Mecheline van der Linden, klinisch psycholoog: Hoe bouw je je nieuwe leven weer op? Over de psychosociale aspecten, zoals vermoeidheid, veranderd lichaamszelfbeeld, werkhervatting en omgaan met angst en onzekerheid. Aansluitend discussie. Lezing door Marisa Geukes, verpleegkundig specialist. Ze vertelt over haar aandeel in de behandeling van darmkankerpatienten. Aansluitend discussie.

15.30 uur: Einde

Adres Corpus (gelegen aan de A44 bij Leiden): Willem Einthovenstraat 1, 2342 BH Oegstgeest (navigatie: Ingenieur G. Tjalmaweg, Leiden).

SPKS (Stichting voor Patienten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal) is er voor patienten met kanker aan de darm, alvleesklier, maag, slokdarm en neuro-endocriene tumoren. Ze verstrekt informatie via de website, nieuwsbrief en lezingen, regelt lotgenotencontact en behartigt de belangen van haar achterban in de medische wereld. SPKS is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK). Dikkedarmkanker staat bij zowel mannen als vrouwen in de top drie van meest voorkomende kankersoorten. Jaarlijks wordt bij meer dan 12.000 mensen in Nederland dikkedarmkanker vastgesteld, voornamelijk bij mensen van 50 jaar en ouder.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen