Ziekenhuis krijgt uniek geautomatiseerd laboratorium

Array

Uitslagen routineonderzoek binnen één uur bekend
Ziekenhuis Gelderse Vallei start met de vervanging van de apparatuur in haar laboratoria. Met de nieuwe apparatuur kunnen de drie laboratoria van het ziekenhuis het overgrote deel van het routineonderzoek automatisch doen. Dit levert grote tijdswinst op waardoor onderzoeksuitslagen voor medisch specialisten en huisartsen eerder bekend zijn. Het Edese ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat met een dergelijk systeem gaat werken. Op 1 maart ondertekende het ziekenhuis hiervoor het contract met Siemens Healthcare Diagnostics.

Tachtig procent van de routinebepalingen kan met de nieuwe apparatuur automatisch worden gedaan. De laboratoria van Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn hiermee uniek in Nederland. Het zijn de eerste ziekenhuislaboratoria die vrijwel volledig geautomatiseerd gaan werken. Onderzoeksmaterialen worden hierdoor nog veiliger, beter en sneller verwerkt. Bovendien is er voor de analyse minder materiaal nodig waardoor bijvoorbeeld minder bloed hoeft te worden afgenomen. Een voordeel voor de patient.

Snelle uitslagen
Op dit moment is er losse apparatuur voor alle verschillende routinebepalingen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende apparaten voor het bepalen van het cholesterolgehalte, de bloedsuikers, de medicijnspiegel en het aantonen van infecties. Deze losse apparatuur wordt vervangen door één groot systeem, een soort lopende band. De laboratoriummedewerker plaatst het bloedbuisje op het systeem. De kleur van de dop en de barcode geven aan welke onderzoeken nodig zijn. Binnen maximaal 1 uur heeft het buisje het hele traject doorlopen en zijn de uitslagen bekend. Een groot voordeel voor de patient en behandelend artsen. Het behandelbeleid kan snel worden ingezet of indien nodig bijgesteld.

Samenwerking
‘Naast een snellere doorlooptijd bespaart het nieuwe systeem ook kosten omdat er efficienter kan worden gewerkt. De drie laboratoria van het ziekenhuis gaan hiervoor verregaand samenwerken’, aldus Gerard Jonker, bedrijfsleider van de laboratoria. Hij vervolgt: ‘De samenwerking met Siemens is uniek. Meestal heb je apparatuur van verschillende bedrijven maar wij kozen voor één firma. In de toekomst intensiveren we deze samenwerking. Bijvoorbeeld door ook laboratoriumonderzoek in de huisartsenpraktijk mogelijk te maken’.

‘Met de nieuwe apparatuur wordt Ziekenhuis Gelderse Vallei een voorloper in Nederland’, aldus General Manager Jan Rothuizen van Siemens Healthcare Diagnostics. ‘Voor Siemens is deze opdracht het bewijs dat ziekenhuizen grote stappen vooruit kunnen maken voor een optimaal proces binnen de laboratoria’.

Naar verwachting is eind 2012 de nieuwe apparatuur helemaal geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Gedurende de overgang blijven de laboratoria uiteraard doordraaien. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft drie verschillende laboratoria: het medisch microbiologisch laboratorium, het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium en de lab.apotheek. In de laboratoria van Ziekenhuis Gelderse Vallei vinden jaarlijks ca 2.4 miljoen laboratoriumonderzoeken plaats.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen