Standaard hartfalen blijft uit: schande

Array

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en de Landelijke Huisartsen Vereniging worden het niet eens over een multidisciplinaire, transmurale standaard voor hartfalen. Daardoor komen keten-DBC, zelfmanagement, software applicaties en taakherschikking minder snel van de grond. De twee partijen verschillen van mening over het antwoord  op de korte vraag: Van wie is de hartfalen patient? Een genuanceerde tweedeling in de standaard blijkt niet haalbaar. Ook al ligt het zwart-wit gesproken voor de hand om te stellen: lichte patienten gaan naar de huisarts en zware naar de cardioloog. De standpunten van beide organisaties komen niet in artikelen in bijvoorbeeld Medisch Contact naar buiten. Daardoor kunnen onderzoekers niet meedenken en de argumenten pro en contra van beide partijen ondersteunen of ontkrachten. Al deze informatie pikte ondergetekende op na een workshop te Rotterdam op woensdag 29 februari. Lector chronische zorg dr. Henk Rosendal had deze workshop georganiseerd ter voorbereiding van zijn prachtige leerboek over integrale chronische zorg. Tien experts had hij uitgenodigd, waaronder ondergetekende. In de wandelgang, na afloop, spraken zij er schande van dat de standaard Hartfalen uitblijft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen