Protest tegen uitbuiting medewerkers Cordaan

Array

De SP wil dat Cordaan al haar thuiszorgmedewerkers een fatsoenlijk loon uitbetaalt. Om deze eis kracht bij te zetten, projecteerde de SP vrijdag de tekst ‘Cordaan loves uitbuiting’ op het hoofdkantoor van Cordaan. SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt: “Op die manier kon heel Amsterdam zien wat deze wolf in schaapskleren doet met haar medewerkers.” Bij Cordaan worden nieuw aangetrokken thuiszorgmedewerkers in een veel lagere loonschaal gezet dan ze horen. “Cordaan wil zo voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, en medewerkers worden uitgebuit. Daar blijven wij tegen protesteren,” aldus Van der Pligt.

Het verlagen van het loon van thuiszorgmedewerkers past in een trend. Ook elders in Nederland gebeurt het. Het komt zelfs voor dat bedrijven medewerkers ontslaan en die het volgende moment weer inhuren tegen een lager uurloon. Soms is het verlagen van de loonschaal een poging om financiele problemen elders in het bedrijf op te lossen. Of bij Cordaan financiele problematiek ook de reden is van het beloningsbeleid is niet bekend. Maar wel is zeker dat Cordaan thuiszorgmedewerkers zwaar onderbetaalt en daarmee de deur open zet naar kwaliteitsverlies bij de thuiszorg.

Van oudsher hebben thuiszorgmedewerkers naast de schoonmaaktaak ook een signaleringsfunctie. Zij letten er op hoe het gaat met hun client, en zorgen er zo nodig voor dat hun client meer hulp krijgt. Van der Pligt: “Deze belangrijke functie wil Cordaan haar thuiszorgmedewerkers wel opleggen, maar er niet voor betalen. De thuiszorg wordt op die manier uitgekleed. De dupe zijn de clienten en de medewerkers.”

Bron: SP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen