Patiënt Regionaal MS Centrum Brabant Oost is eerste in wereldwijde studie naar nieuw medicijn bij MS

Array

In het Regionaal MS Centrum Brabant Oost is wereldwijd de eerste een patient geselecteerd voor een onderzoek naar de werking van het middel fampridine. Fampridine verbetert de loopfunctie die door multiple sclerose ernstig wordt verstoord en heeft ook een positief effect op vermoeidheid. Fampridine is in Europa geregistreerd voor het verbeteren van de loopfunctie bij MS, maar het middel kan in Nederland nog niet regulier worden voorgeschreven. Dat komt onder andere omdat het middel nog wacht op de vergoedingsprocedure.

Het Regionaal MS Centrum Brabant Oost voert een studie uit naar de werking van het middel waarvoor in principe iedere patient met MS die moeite heeft met lopen voor in aanmerking komt. Hiermee is het Regionaal MS Centrum Brabant Oost het eerste centrum wereldwijd dat de studie uitvoert. De praktische uitvoering ervan vindt plaats in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, één van de partners van het regionaal MS Centrum. Patienten die in aanmerking komen voor de studie worden door de MS-verpleegkundigen van de partners van het Regionaal MS centrum, waaronder ook ziekenhuis Bernhoven voor deelname aangemeld. Daarna worden de patienten door het studieteam benaderd. Vanuit ziekenhuis Bernhoven doen 16 patienten mee aan deze studie.

De patienten krijgen gedurende vier weken het middel fampridine in twee tabletten per dag toegediend. Na vier weken wordt gekeken wie wel of niet op de medicijnen reageert. Dat gebeurt aan de hand van een looptest en vragenlijsten. Patienten die niet reageren, stoppen met de medicatie, maar worden nog wel verder gevolgd. Patienten die wel op de medicijnen reageren gaan door met het onderzoek dat in totaal vijftig weken duurt.
De belasting is voor de patient gering. Bij de start moet wat bloed worden afgenomen voor onderzoek. Daarna bestaat het onderzoek voornamelijk uit het invullen van vragenlijsten en het doen van looptesten. De eerste maand van het onderzoek moet de patient enkele malen naar het ziekenhuis, daarna bezoekt de patient eens per drie maanden het ziekenhuis.

Karel Bruinsma

Werkzaam als adviseur communicatie en patiëntenvoorlichting in ziekenhuis Bernhoven. Voorheen als communicatieadviseur werkzaam bij Vizier (tegenwoordig Dichterbij), verstandelijk gehandicaptenzorg.
Tevens auteur van het boek 'Ouwe Tinus' over de geschiedenis van de St. Augustinusstichting in Gennep en freelance redacteur human interest en beeldende kunst.

Recente artikelen