Persbericht: nieuwe NIP-titel voor geregistreerde psychologen

Array

Psychologen zijn er in alle soorten en maten. Iedereen mag zich psycholoog noemen. Er is bij clienten en opdrachtgevers dan ook een grote behoefte aan transparantie en duidelijkheid over de kwaliteit van de psychologische dienstverlening in ons land. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) neemt daarom een belangrijke stap voorwaarts in de kwaliteitsbevordering en introduceert een nieuwe onderscheidende titel: Registerpsycholoog NIP

De sector Arbeid & Organisatie van het NIP heeft tijdens haar jaarcongres Wetenschap en Praktijk op vrijdag 9 maart de primeur met de lancering van de titel Registerpsycholoog NIP. Inschrijving in het register Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP geeft het recht tot het voeren van de titel Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Organisatie. Een mijlpaal waar tijdens het congres uitgebreid bij stil zal worden gestaan.

Waarom de titel Registerpsycholoog NIP?
De titel Registerpsycholoog NIP werkt als kwaliteitsstandaard, zowel voor opdrachtgevers als voor clienten die direct contact hebben met een psycholoog. Deze geeft hiermee aan vakbekwaam te zijn en continu te blijven investeren in zijn specialisme, omdat hij moet blijven voldoen aan de door het NIP opgestelde registratie-eisen. Om zich als geregistreerde nóg beter te kunnen profileren, mag de Registerpsycholoog NIP het speciaal voor dit doel ontwikkelde beeldmerk gebruiken. Een voorbeeld hiervan vindt u op de website van het NIP.

Wanneer mag de titel Registerpsycholoog NIP gevoerd worden?
Een psycholoog mag zich automatisch Registerpsycholoog NIP noemen als hij staat ingeschreven in één van de volgende registers:

– register Kinder & Jeugd psycholoog NIP
– register psycholoog Arbeid & Gezondheid NIP
– register Arbeid & Organisatie psycholoog NIP

Daarnaast mogen ook Gezondheidszorgpsychologen (BIG-geregistreerd) die lid zijn van het NIP de titel Registerpsycholoog NIP voeren.

Met de inschrijving in één van de bovengenoemde registers voldoet de psycholoog aan de bakbekwaamheidsnorm die het NIP heeft opgesteld voor psychologen die zelfstandig werken met clienten. Hiervoor geldt dat deze na de universitaire opleiding een 2-jarig postmaster opleidingstraject heeft gevolgd, de Beroepscode voor psychologen van het NIP onderschrijft en onder het verenigingstuchtrecht valt.

Hoe worden de verschillende werkvelden onderscheiden?
Registerpsychologen NIP zijn werkzaam in verschillende sectoren. Om dit duidelijk te maken, wordt aan de titel het werkveld toegevoegd. Zo noemt een Registerpsycholoog NIP binnen het vakgebied Arbeid en Organisatie zich bijvoorbeeld: Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Organisatie.

Meer informatie over de Registerpsycholoog NIP, de lancering van de titel Registerpsycholoog NIP / Arbeid & Organisatie en een voorbeeld van het beeldmerk kunt u vinden op: www.psynip.nl

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen