>Zorg verbetert volgens Inspectie, nu nog betere informatie voor patiënt

Array

De zorg in de ziekenhuizen was in 2010 beter dan in de jaren ervoor. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meldt dat in haar jaarlijkse rapport ‘Het Resultaat Telt’. Dit nieuws laat zien dat er sprake is van een positieve ontwikkeling.

Maar volgens patientenfederatie NPCF is het van belang dat ziekenhuizen zich blijven verbeteren. De NPCF wil ook dat er voor patienten meer openheid komt over de prestaties van artsen en ziekenhuizen. “Voor de patient moet duidelijk zijn wat de kwaliteit is van een zorgverlener. Die informatie moet veel beter voorhanden komen”, zegt NPCF-directeur Wilna Wind.

Het gaat bij het bepalen van de kwaliteit van zorg volgens de NPCF niet alleen om medische kwaliteitscriteria of criteria van de inspectie. Volgens de NPCF zijn ook criteria die zijn opgesteld vanuit het perspectief van de patient bepalend voor de kwaliteit, zoals patientervaringen.

‘Wat vinden andere patienten belangrijk? Hoe waardeerden zij hun zorg en zorgverlener? En ook: hoe verliep de behandeling en wat was het resultaat?’. Dit is informatie die patienten willen gebruiken bij het maken van een keuze.

Uit een NPCF meldactie bleek vorig jaar dat 97% van de deelnemers zelf een keuze wil kunnen maken voor een de juiste arts of het beste ziekenhuis. “En daar is informatie voor nodig. We weten dat de behoefte bij patienten aan goede en onafhankelijke patienteninformatie groot is’, zegt Wilna Wind. ‘Daarom bieden we met onze website ZorgkaartNederland.nl patienten bijvoorbeeld een gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Vandaag werd op deze site de 75.000e waardering geplaatst.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen