Vaststellingen gonorroe blijven stijgen

Array

Vaststellingen gonorroe blijven stijgen
In 2011 werden bij het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid 910 gevallen van de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe gemeld. Dat is een stijging ten opzichte van 2010 (762) en 2005 (295). Naar oorzaken is het gissen, mogelijks speelt een betere registratie een rol. Een bevraging van artsen leert ook dat gonorroe vaak niet correct behandeld wordt.

Artsen dienen een vaststelling van gonorroe bij een patient verplicht te melden aan de afdeling Toezicht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Of de stijging van de laatste jaren te maken heeft met meer testen (en dus meer vaststellingen) of het beter doorgeven van de resultaten, is onduidelijk.

Oost- en West-Vlaanderen
In 2010 liet men artsen met gonorroe-patienten in Oost- en West-Vlaanderen een vragenlijst invullen. Daaruit kwam het volgende: 80% van de gevallen werd daar vastgesteld bij mannen, 20% bij vrouwen. 34% was tussen 20 en 30 jaar, 33% tussen 30 en 40 jaar. Bij de mannen was 40% homoseksueel, 3,5% biseksueel. Bij vrouwen was de grote meerderheid heteroseksueel.
Bij 33% werd daar een seksueel contact buiten de relatie aangeduid als bron, waarvan 9% door prostitueebezoek. In 30% vond de besmetting plaats door de vaste partner.

Algemene cijfers?
We hebben enkel fragmentarische cijfers over bij wie gonorroe wordt vastgesteld en hoe de besmetting heeft plaatsgevonden. Die cijfers extrapoleren is dus weinig zinvol.

Bij de geregistreerde gevallen is de provincie Antwerpen de koploper, zowel naar aantal, als naar stijging.
Uit andere cijfers , met name het Surveillance-rapport van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen 2010 van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid, blijkt dat het aantal gevallen van gonorroe jaarlijks stijgt met ongeveer 13% sinds 2002 en voornamelijk homoseksuele mannen treft.

Behandeling
Uit onderzoek in 2010 blijkt dat slechts 55% van de patienten met de juiste antibiotica wordt behandeld. Dat komt doordat de gepaste medicatie minder beschikbaar is bij de apotheker dan de vroeger gebruikte antibiotica. Bovendien is injectie nodig in tegenstelling tot de orale toediening vroeger. Artsen krijgen sowieso zelden te maken met patienten met gonorroe, ze zijn dus minder vertrouwd met de laatste richtlijnen over de juiste behandeling.

Reactie
Domus Medica zal de richtlijnen over de juiste behandeling nog eens onder de aandacht brengen bij huisartsen. Het Vlaams Apothekersnetwerk informeert de apothekers daarover.
Sensoa blijft naar homomannen zowel veilig vrijen als geregeld laten testen bij onveilige seksuele contacten promoten.

Meer over gonorroe op Seksualiteit.be
Op Mannenseks.be vinden homomannen meer info over gonorroe.

Bron: Sensoa – Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen