Professor Dr Jelle Barentsz: Van Molecuul tot Mens tot Markt

Array

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Toch rust er een groot taboe op. Want screening en onderzoek zijn nog altijd pijnlijke aangelegenheden. De nieuwe MRI-technieken die prof. dr. Jelle Barentsz met zijn groep ontwikkelde, besparen patienten veel ellende en geven artsen nuttige informatie om tumoren te vinden en in beeld te brengen.

De ring waarin twee kickboksers het tegen elkaar opnemen, bedraagt vier bij vier meter. In deze arena vindt het gevecht plaats. Maar wat als een van de twee een blinddoek draagt? Hij weet dan wel dat zijn tegenstander in de arena staat, maar niet precies wáár. Want dat
kan hij niet zien. Zijn vuisten en zijn benen gebruikt hij op goed geluk, terwijl hij zelf de ene na de andere klap en trap moet incasseren.
Een oneerlijke strijd? “Inderdaad”, beaamt hoogleraar Radiologie, prof. dr. Jelle Barentsz. “Maar precies die situatie doet zich voor bij prostaatkanker. Het is lastig om een tumor in de prostaat op te sporen en de exacte locatie te bepalen. Dat maakt behandeling met radio- therapie of opereren ook moeilijk. Je ziet niet waar je ‘tegenstander’ zich ophoudt. Dat leidt ertoe dat nu vaak de hele prostaat wordt weggehaald met alle nare bijwerkingen vandien. Met de nieuwe MRI-technieken kunnen we prostaatkanker niet alleen eerder opsporen, maar ook precies aanwijzen waar de tumor zich bevindt. Dat maakt de kans op succesvol behandelen veel groter.” UMC-radioloog prof.dr. Jelle Barentsz spreekt over innovatieve beeldvorming tijdens de sessie “Van molecuul tot mens tot markt”.

Jelle Barentsz from Health Valley on Vimeo.[vimeo video_id=”11132990″ width=”400″ height=”300″ title=”Yes” byline=”Yes” portrait=”Yes” autoplay=”No” loop=”No” color=”00adef”]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen