Promotie: Spaarzaam met antibiotica

Array

In Nederland is Methicilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA) een zeldzame bacterie. Van oorsprong is het een ziekenhuisbacterie, maar MRSA wordt in toenemende mate ook buiten het ziekenhuis aangetroffen. In 2005 werd bij een aantal patienten die in contact met varkens waren geweest, onverwacht MRSA-bacterien gevonden.

Mireille Wulf toont aan dat MRSA-dragerschap onder varkenshouders en dierenartsen frequent voorkomt, vaker dan bijvoorbeeld bij mensen uit een buitenlands ziekenhuis. Mede naar aanleiding van dit onderzoek werd het Nederlandse search-and-destroy beleid aangepast. Deze aanpassing heeft grote gevolgen voor ziekenhuizen in landelijk gebied. Zij worden vaker geconfronteerd met MRSA-positieve patienten, zowel wat betreft dragerschap als infecties. Dit leidt tot kostenverhogingen en medisch-ethische dilemma’s.

Veegerelateerde MRSA verschilt van ‘gewone’ MRSA’, is lastiger te typeren, vaak multiresistent en beschikt over unieke resistentiegenen, bijvoorbeeld voor zware metalen. De opkomst van veegerelateerde MRSA moet volgens Wulf dan ook vooral in de context van een groter probleem worden gezien, namelijk dat van de antibioticaresistentie.

donderdag 22 maart 2012

Tijd
15:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
mevrouw drs. M.W.H. Wulf

Promotors
prof. dr. A. Voss

Copromotors
dr. A. van Nes, dr. C.M. Verduin

Titel promotie
Epidemiology of livestock-associated Methicillin resistant

Biografie
Mireille Wulf (Eindhoven, 1970) studeerde Medische Biologie en Geneeskunde in Utrecht. Bovenstaand onderzoek verrichtte zij op de afdeling Medische Microbiologie van het UMC St Radboud, in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, het Statens Serum Institut te Denemarken en de Stichting PAMM, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity  Mireille Wulf werkt als arts-microbioloog in het Viecuri Medisch Centrum te Venlo.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen