Publieksmiddag Cardiologie UMCG en Hartstichting

‘Tussen Lab en Leven’  zaterdag 31 maart in Groningen
De Hartstichting, De Hart & Vaatgroep en de afdeling Cardiologie van het UMCG organiseren op zaterdag 31 maart in het UMCG een publieksmiddag onder de naam ‘Tussen Lab en Leven’.  Het doel van ?Tussen Lab en Leven? is om op een toegankelijke manier het wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten toe te lichten. Op het programma staan o.a. lezingen, rondleidingen en demonstraties. Ook is er een supergroot demonstratiehart te bekijken.

Tijdens deze middag geven enkele onderzoekers van het UMCG een publiekslezing. De sprekers staan er om bekend dat zij complexe medische onderwerpen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit kunnen leggen. Er staan lezingen op het programma over het onderzoek naar hartfalen, geneesmiddelenonderzoek en over de betekenis van de grote UMCG-studie LifeLines voor het cardiologisch onderzoek.

Verder kunnen bezoekers kijken in laboratoria, zijn er demonstraties hartkatheterisatie en van echoapparatuur, is er uitleg over reanimatie en de werking van de Automatische Defibrillator (AED) en informatie over hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Tenslotte is er een groot hart van 8 meter breed en 6 meter hoog opgesteld in het UMCG. Bezoekers kunnen deze middag een kijkje nemen in dit hart en daarmee voorlichting krijgen over de werking van het hart, verschillende hart- en vaatziekten en de behandeling daarvan. Te zien zijn o.a. een stent, een bypass, hartklepaandoening, maar ook de schade van een hartinfarct. De Hartstichting en De Hart & Vaatgroep staan met dit supergrote hart ook al op de Grote Markt op woensdag 28 maart.

De publieksmiddag begint zaterdag 31 maart om 13.00 uur, vanaf 12.00 uur staat de koffie klaar. Belangstellenden voor deze middag moeten zich hiervoor aanmelden via de website van de Hartstichting. Hier is ook meer informatie over het programma te vinden.