Alliantie VUmc en AMC: ‘Kinderartsen zijn fijne mensen’

Vol enthousiasme begon Hans van Goudoever met het samenvoegen van de afdelingen kindergeneeskunde van VUmc en AMC. Die opdracht kreeg hij in mei 2010 bij zijn aantreden als hoofd van beide afdelingen. Een jaar later lag alles stil. Er was te veel onrust en dat moet je bij dit soort processen niet hebben, aldus de raden van bestuur. Na enkele stille maanden gaan de besprekingen weer van start.

Jeroen Oerlemans “Binnen een halfjaar na mijn aantreden waren de meeste kinderartsen van beide huizen zover. Ze willen graag één groot kinderziekenhuis. Kinderartsen zijn fijne mensen. Redelijk. Ze gaan uit van de kwaliteit van zorg. En de voordelen van schaalvergroting zijn evident. Tachtig procent van de zorg die we in VUmc en AMC aan kinderen bieden is topreferent. Bied je die zorg samen aan, dan is de winst enorm.

“Natuurlijk moesten beide afdelingen aan het idee wennen én aan elkaar. Zowel in het AMC als in VUmc zijn er mensen die hun organisatie als het ware hebben geïnternaliseerd. ‘Het AMC is alles.’ ‘Het VUmc is je van het.’ Dat is prachtig, het zijn mensen die erg trouw zijn aan hun organisatie. Maar dan is het wel heel moeilijk voor te stellen dat er ook wel eens iets níet AMC of VUmc is.”

In the lead
“Er is een duidelijke beeldvorming van VUmc en AMC en andersom. Welke verschillen ikzelf heb geconstateerd? VUmc is een stuk gedegener dan het AMC, er is veel minder bravoure. Maar ondertussen staat er wel een traumaheli op het dak, hebben we het Alzheimercentrum en het Cancer Centrum. VUmc staat aan de top van de wetenschap in Nederland. Maar in het AMC hebben we het prachtige Emma Kinderziekenhuis met zijn landelijke uitstraling.

Er gebeuren de mooiste dingen op het vlak van bijvoorbeeld fertiliteit, immunologie, gastro-enterologie en metabole ziekten. Veel AMC’ers zijn bij initiatieven buitenshuis in the lead. We hebben een team dat enorm aan de weg timmert op het gebied van kindermishandeling. De impact van ziekte op het leven in kinderen en hun gezin, hoe ga je om met een handicap, hoe sta je na je ziekte in het leven; allemaal onderwerpen die ook op wetenschappelijke wijze binnen het Emma Kinderziekenhuis worden bestudeerd

“In VUmc ligt veel nadruk op identiteit en kernwaarden. Tijdens leiderschapscursussen die ik vlak na mijn aanstelling volgde, werd daar zeer op gehamerd: dit is onze visie, hier willen we naartoe. Ik heb gezegd: ‘Dat is op zich mooi, maar voor mij hoeft dat niet.’ Ik wil geen VUmc-er worden. Ik wil wel een halve VUmc-er worden. In het AMC heb ik die nadruk niet gevoeld.”

Klap
“Afgelopen december hebben we opdracht gekregen van de besturen om één vrouwkind-centrum te vormen. Ik hoop dat we dat voor de zomer rond hebben. Dan kan de rvb er na de zomer een klap op geven en kunnen we hopelijk vanaf 1 januari 2013 in bedrijf. “Hoe het praktisch gezien is om op twee locaties te werken? Een drama. Je bent nergens, ik reis mezelf helemaal suf. Het is ook moeilijk om zichtbaar te zijn voor sponsoren. Dat is jammer, want in zekere zin ben ik toch het gezicht van beide umc’s. We moeten maar gauw samengaan.”

Fija Nijenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen