Afscheidscollege Prof.dr. W.R.F. Notten

Array

Titel afscheidscollege: “Het was mij een waar genoegen”  Zwaluwstaartend tussen onderzoek en bestuur op het terrein van gezondheid en gezondheidszorg; terugblik op een 40-jarige loopbaan.

Datum :   30 maart 2012 16:00 uur
Locatie:   Woudestein, aula
Faculteit: instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG)

Voortschrijdende marktwerking in zorg vereist betere kwaliteitswaarborgen
Belangrijke rol weggelegd voor Kwaliteitsinstituut

Behoud van passende en betaalbare zorg voor iedere Nederlander staat al jaren centraal in het zorgbeleid van de overheid. Invoering van marktwerking om de alsmaar stijgende zorgkosten te beteugelen is een direct gevolg van dit beleid. Goede kwaliteit van zorg ontstaat echter niet vanzelf bij een voortschrijdende marktwerking. Het waarborgen van die kwaliteit, met als kenmerken noodzakelijk, effectief en doelmatig, is bij uitstek ook een verantwoordelijkheid van de overheid. Goede richtlijnen en professionele zorgstandaarden zijn hierbij onmisbaar, evenals het monitoren van de kwaliteit, effectiviteit en de doelmatigheid in de praktijk. Dat stelt prof.dr. Wilfried Notten in zijn afscheidsrede ?Het was mij een waar genoegen? waarmee hij op vrijdag 30 maart 2012 afscheid neemt als hoogleraar Kennismanagement in de Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

In zijn rede schetst Notten zijn fascinatie voor de wisselwerking tussen onderzoek en bestuur, een fascinatie die richtinggevend is geweest voor de ontwikkeling van zijn carrière. Aan de hand van voorbeelden beschrijft hij ontwikkelingen in het onderzoek naar enerzijds determinanten van gezondheid en anderzijds het systeem van de zorg. In zijn afscheidsrede gaat hij vooral in op kwaliteit.

Kwaliteit van zorg
Kwaliteitsverbetering is in de zorg een belangrijk onderwerp. Daarmee is het ook een relevante drijfveer voor onderzoek op dit terrein. Dit onderzoek moet zelf natuurlijk ook aan kwaliteitscriteria voldoen. Kwaliteit en maatschappelijke impact van gezondheidsonderzoek worden steeds belangrijker gevonden. In contrast hiermee staan de fikse kortingen op de onderzoeksbudgetten van de overheid ten gevolge van de economische recessie.
Notten roept daarom op tot een efficientere benadering bij het toedelen van de zogenaamde 2e geldstroom middelen. Het huidige systeem van afzonderlijke projectfinancieringen brengt hoge transactiekosten met zich mee. Als de kosten worden teruggebracht door middel van langlopende subsidiering van grotere onderzoeksprogramma’s, kan dit leiden tot enerzijds kostenbesparingen en anderzijds een meer gefocusseerde en daarmee versnelde ontwikkeling van kennis en expertise. Dit is essentieel voor de concurrentiepositie van een klein land als Nederland.

Symposium
Het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) viert dit jaar zijn 30-jarig bestaan. Voorafgaand aan het afscheidscollege organiseert het iBMG een lustrumsymposium over het thema ?Kwaliteit van zorg?. Meindert Boysen (National Institute for Health and Clinical Excellence, Engeland), Bert Boer (College van Zorgverzekeringen) en Roland Bal (iBMG) gaan onder leiding van gezondheidseconoom Werner Brouwer onder andere in op het nieuw te vormen Kwaliteitsinstituut voor de zorg.

Over Wilfried Notten
Wilfried R.F. Notten (1947) is per 1 april 2012 emeritus hoogleraar Kennismanagement in de gezondheidszorg bij het iBMG van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Tot 1 januari 2012 was hij tevens voorzitter/prodecaan van het iBMG. Hij studeerde biologie in Nijmegen en geneeskunde in Leiden. In 1975 promoveerde hij op het proefschrift ?D-glucaric acid level as an indication of exposure to xenobiotics?. Naast zijn loopbaan in de toxicologie bij onder meer het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en als bijzonder hoogleraar Arbeidstoxicologie bij de EUR, heeft Notten zich vooral gespecialiseerd in de organisatie en het management van onderzoek, in het bijzonder op het terrein van gezondheid en gezondheidszorg. Voorafgaand aan zijn komst bij het iBMG in 2007 heeft hij meer dan tien jaar leiding gegeven aan het gezondheidsonderzoek van TNO. Vanaf de jaren tachtig tot nu toe heeft hij daarnaast een grote verscheidenheid aan maatschappelijke functies vervuld, onder andere bij
de Gezondheidsraad, NWO, European Science Foundation en de SER.

Nadere informatie:
Marketing & Communicatie iBMG, [email protected]
tel. (010) 408 8868, www.bmg.eur.nl/lustrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen