Utrechts eredoctoraat voor immunoloog

Array

Uit handen van hoogleraar immunologie Linde Meyaard van het UMC Utrecht heeft de Russische onderzoeker Ruslan Medzhitov een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht ontvangen. De uitreiking was gisteren tijdens de 376ste verjaardag van de Universiteit Utrecht. Medzhitov ontdekte een nieuwe manier waarop het immuunsysteem vreemde indringers herkent.

Ruslan Medzhitov was een van de pioniers op het gebied van de zogenaamde ‘Toll-like receptoren’, onderdeel van de aangeboren afweer. Deze moleculen herkennen bacterien en virussen en zorgen dat een afweerreactie op gang komt. Medzhitov voerde zijn onderzoek uit samen met de bekende immunoloog Charles Janeway.

In 2011 kregen drie immunologen de Nobelprijs voor onderzoek naar de aangeboren afweer. Medzhitov zat daar niet bij, volgens velen onterecht. Janeway kon de prijs niet krijgen omdat hij in 2003 overleed. Lees hier een langer artikel op de website van Dub.

Naast Medzhitov kreeg ook Neil Ferguson een eredoctoraat voor zijn onderzoek naar factoren die een rol spelen bij de verspreiding van infecties onder mens en dier. Het eredoctoraat benadrukt het belang dat de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht hechten aan OneHealth. Dat is de samenwerking tussen geneeskunde en diergeneeskunde om zoönosen, ziektes die van dier op mens overgaan, beter te bestrijden.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen