Wet werken naar vermogen in deze vorm onuitvoerbaar

Array

Dit is een origineel bericht van VNG
Het wetsvoorstel Wet werken naar vermogen biedt nu onvoldoende garanties om meer mensen aan het werk te helpen. Gemeenten lopen te grote financiele risico’s en ook voor burgers zijn de maatschappelijke effecten van de wet aanzienlijk. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft hierover vandaag gesproken met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn gemeenten nog steeds erg kritisch ten aanzien van de wet. In juni 2011 stemde 86% van de gemeenten tegen de toenmalige voorwaarden van de uitvoering van de Wet werken naar vermogen. Aangezien de voorwaarden sindsdien niet zijn veranderd, blijven gemeenten van mening dat het huidige wetvoorstel onuitvoerbaar is.

In het gesprek met de staatssecretaris heeft de VNG duidelijk gemaakt dat, wil de wet een succes worden, er een aantal knelpunten weggenomen moeten worden. De drie belangrijkste knelpunten voor gemeenten zijn de teruglopende rijkssubsidie voor de sociale werkvoorziening, de druk op het budget voor begeleiding van werkzoekenden en de bureaucratie rond de loondispensatie.

Alternatieve voorstellen
De VNG ziet mogelijkheden om de wet werkbaar te maken. De belangrijkste voorstellen van gemeenten zijn:

Budget: Behoud 100 miljoen structureel voor gemeenten
Het rijk wil de subsidie per SW-plek afbouwen. Uit berekeningen van de VNG blijkt dat 201 gemeenten dan zwaar in de financiele problemen komen. Het kabinet had in 2011 100 miljoen euro voor gemeenten gereserveerd in het gemeentefonds. Gemeenten pleiten er voor die middelen zo snel mogelijk aan gemeenten ter beschikking te stellen om te voorkomen dat gemeenten nog verder in de rode cijfers wegzakken.

Begeleiding: Zet bespaarde uitkeringslasten in voor begeleiding
Om mensen langdurig aan de slag te helpen is goede begeleiding cruciaal. In het huidige kabinetsvoorstel moeten gemeenten het bespaarde voordeel dat ze realiseren als ze iemand aan de slag helpen, het jaar daarna meteen inleveren. Gemeenten stellen voor dat zij een deel van het geld dat ze besparen op uitkeringen omdat iemand via werk loon ontvangt, mogen inzetten voor begeleiding. Daar zijn zowel de werkende, als de werkgever, als de gemeente beter mee af.

Verminderen bureaucratie: Pas loondispensatie aan.
Uit de pilots loondispensatie die nu bij 32 gemeenten lopen, blijkt dat de toegangstoets een overbodige stap is die kan worden geschrapt. Het gaat om een vragenlijst van anderhalf uur, waaruit moet blijken of iemand in staat is het minimumloon te verdienen. Maar vervolgens wordt op de werkplek gekeken wat iemand in zijn mars heeft en dan wordt bij de loonwaardebepaling de “echte” verdiencapaciteit van iemand vastgesteld. De VNG stelt voor de toegangstoets te schrappen en aan de loonwaardebepaling een adviserende rol toe te kennen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen