Reactie op het rapport van de commissie Waarheidsvinding

Array

Het Maasstad Ziekenhuis heeft met waardering kennis genomen van het uitgebreide en grondige onderzoek van de commissie Waarheidsvinding onder voorzitterschap van prof. dr. W. Lemstra. Het onderzoek heeft zowel waarde voor de nabestaanden en patienten die recht hebben op alle informatie over de toedracht van de bacterie-uitbraak, als voor het ziekenhuis om lering te trekken uit de gebeurtenissen

Ook voor de sector biedt het rapport aanknopingspunten voor de borging van de kwaliteit en de veiligheid van zorg. Het Maasstad Ziekenhuis neemt de conclusies en aanbevelingen van de commissie Waarheidsvinding over, en betuigt opnieuw haar spijt aan de nabestaanden en patienten.

Overigens is er in de afgelopen periode door het ziekenhuis al hard gewerkt om de patienten en nabestaanden goed te begeleiden en de door hen geleden schade af te wikkelen. Alle eerdere aanbevelingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn in gang gezet. Ook de aanbevelingen van de commissie Waarheidsvinding zijn hiermee al deels onderhanden genomen en gerealiseerd.

Zo is een medisch microbioloog van het UMC Utrecht aangesteld als hoofd van de afdeling Infectiepreventie en heeft iedere zorgafdeling een eigen contactpersoon bij deze afdeling. Zorgmedewerkers zijn bijgeschoold in hun kennis over infectiepreventie en bij nieuwe patienten worden risico’s op multiresistente bacterien beter uitgevraagd.

Er is geleerd van de ervaringen van vorig jaar. Voor iedere direct betrokkene zijn er gevolgen aan verbonden en zijn aanpassingen gerealiseerd in het minimaliseren van risico’s. Ook voor indirect betrokkenen heeft de uitbraak gevolgen gehad. De Raad van Toezicht van het Maasstad Ziekenhuis heeft geconstateerd dat de ontwikkelingen die nu zijn ingezet de juiste zijn. Dit betekent ook ruimte voor een nieuwe Raad van Toezicht. Dit proces is inmiddels gestart en zal worden afgerond zodra opvolgers zijn gevonden.

Ten aanzien van de adviezen van de commissie Waarheidsvinding aan de ziekenhuissector, pakt het Maasstad Ziekenhuis graag de handschoen op. Los van de interne veiligheidsmaatregelen, zijn er ziekenhuisoverstijgende initiatieven genomen. Er is een regionaal Kenniscentrum Kwaliteit en Veiligheid opgericht, waarin de ziekenhuizen van de Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ) elkaar met kennis en ervaring ondersteunen in het geval van een uitbraak met multiresistente bacterien.

Het Maasstad Ziekenhuis publiceert rond 1 juli 2012 een gedetailleerd verslag van alle maatregelen die zij heeft genomen om de kwaliteit en veiligheid van de patientenzorg te borgen.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen