Samenwerking brengt aantal fouten met medicatie verder omlaag

Array

Artsen, apothekers, zorgorganisaties, zorgmedewerkers en clienten(-organisaties), waaronder de NPCF, hebben de afgelopen maanden samengewerkt aan het veiliger maken van het medicatieproces.Op 30 maart werden de belangrijkste resultaten van deze Task Force medicatieveiligheid aangeboden aan de staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS en de Hoofdinspecteur De Vries van de IGZ.

In september 2011 constateerde de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) dat de medicatieveiligheid in de langdurige zorg en zorg thuis is verbeterd. De verbetering kwam ondermeer tot stand doordat alle betrokkenen in de medicatieketen hebben samengewerkt om de kans op fouten verder terug te dringen.

Zo is binnen de Task Force afgesproken om te werken met een uniforme toedienlijst. Deze ondersteunt dat het juiste medicijn in de juiste toedieningsvorm, in de juiste dosis, op de juiste tijd en aan de juiste persoon wordt toegediend. Door de uniformiteit wordt de herkenbaarheid voor de gebruikers groter.

Ook zijn afspraken gemaakt over ieders rol en verantwoordelijkheid bij het medicatieproces, ook die van kwetsbare clienten en hun mantelzorgers

Nieuwe NPCF-Patientveiligheidskaart
Tegelijk met de resultaten van de Task Force presenteert de NPCF vandaag een nieuwe patientveiligheidskaart. Deze informatiekaart maakt clienten en hun mantelzorgers bewuster van hun eigen rol bij medicatieveiligheid.

De patientveiligheidskaart bestaat uit zes cartoons van Gerrit de Jager en bevat verschillende adviezen. Bijvoorbeeld over het geven van relevante informatie en wijzigingen en het stimuleren van vragen stellen bij onduidelijkheden en twijfels.

De kaart is via Mijnzorgveilig.nl beschikbaar. De kaart is een hulpmiddel voor zowel clienten en hun mantelzorgers als zorgverleners en apothekers om gezamenlijk het medicatieoverzicht te actueel houden en de medicatieveiligheid te verbeteren.
Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen