Diaconessenhuis regelt voorschrijven medicatie

Array

De apothekers en de Raad van Bestuur van het Diaconessenhuis hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen zodat de verpleegkundig specialisten van het Diaconessenhuis medicijnen in hun specialisme mogen voorschrijven.

Sinds 1 januari 2012 mogen verpleegkundig specialisten voorbehouden handelingen uitvoeren, waaronder medicatie voorschrijven. Het Diaconessenhuis Leiden is een van de eerste ziekenhuizen waar dit ook daadwerkelijk gebeurt. De patient wordt sneller geholpen en de therapietrouw is groter, zo blijkt uit onderzoek.

Sneller geholpen
Verpleegkundig specialisten mogen alleen binnen hun eigen specialisme medicijnen voorschrijven. Jeanet van Noord, verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen,: Ïn mijn vakgebied, de oncologie, zijn veel standaard recepten, bijvoorbeeld tegen misselijkheid. Zelf voorschrijven geeft tijdwinst. Vroeger belde een patient van huis met de vraag wat hij kon doen tegen de misselijkheid. Ik schreef een recept, maar moest altijd wachten totdat ik de arts zag om het te laten tekenen. Pas dan kon het recept naar de apotheek. Nu kan ik zelfstandig beslissen en tekenen en kan de patient binnen een uur het recept bij zijn eigen apotheek halen. Pure tijdwinst. Ook blijkt uit onderzoek dat de therapietrouw bij patienten toeneemt. Wij hebben de tijd om de werking van een medicijn uit te leggen en de bijwerkingen te bespreken. Patienten merken er trouwens weinig van, behalve dat ze een recept direct mee kunnen nemen of het sneller kunnen ophalen bij de apotheek.”

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen