Wet bevolkingsonderzoek: tuberculosescreening

Array

Tuberculose is een zeer besmettelijke ziekte. Tbc komt in Nederland weinig meer voor, behalve in bepaalde risicogroepen. Om het risico op verspreiding zo klein mogelijk te houden, worden deze risicogroepen gescreend op tbc.

Daarbij gaat het voornamelijk om mensen die verhoogd risico lopen door (mogelijk) contact met tuberculosepatienten en om mensen die afkomstig zijn uit een land waar tuberculose relatief vaak voorkomt. GGD Nederland heeft de minister van VWS gevraagd om de bestaande vergunning voor dit bevolkingsonderzoek te verlengen.

Er is vergunning nodig op grond van de Wet op het bevolkingsonderzoek, omdat het gaat om bevolkingsonderzoek waarvoor ioniserende straling wordt gebruikt (röntgenfoto’s). De Commissie Wet bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad heeft de aanvraag getoetst aan de wettelijke criteria: wetenschappelijke deugdelijkheid, overeenstemming met de wettelijke regels voor medisch handelen en nut en risico voor de te screenen individuen.

De commissie vindt dat de tuberculosescreening op een aantal onderdelen niet voldoet aan de wettelijke criteria. De commissie adviseert de minister om GGD Nederland een vergunning te verlenen voor tuberculosescreening voor één jaar, onder voorwaarde dat de tekortkomingen worden opgelost. Zo moet de overgang van analoge naar digitale röntgenfotografie geevalueerd worden en moeten de protocollen aangepast worden voor het gebruik van (digitale) röntgenfotografie.

De GGD moet verduidelijken hoe wordt omgegaan met de relatief frequent voorkomende foutpositieve röntgenfoto’s en nevenbevindingen. Ook de informatievoorziening moet verbeteren. De GGD’en hebben weliswaar veel informatiematerialen, maar de samenhang is onvoldoende en er ontbreekt essentiele informatie. Niet duidelijk is of overal een goede toestemming- en klachtenvoorziening is, hoe tuberculosescreening onder drang wordt uitgevoerd en hoe hierover met de betrokkenen wordt gecommuniceerd.

Op basis van het advies beslist de minister van VWS binnen twee maanden over de
vergunningaanvraag.

bron: Gezondheidsraad

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen