Hoe een klinische richtlijn eruit moet zien

Array

De klinische praktijk wordt overstelpt met richtlijnen vanuit de overheid en vanuit beroepsorganisaties. De kwaliteit ervan wisselt sterk en soms zijn ze tegenstrijdig. Er is internationaal grote behoefte aan standaarden voor goede richtlijnen.

Kernelementen
Om aan deze behoefte tegemoet te komen stelde het Guidelines International Network (G-I-N) een set kernelementen vast, onder leiding van dr. Philip van der Wees, IQ healthcare UMC St Radboud. De kernelementen zijn gebaseerd op bestaande literatuur en tot stand gekomen via een consensusprocedure. Ze zijn van belang om de kwaliteit van richtlijnen in de zorg te verbeteren.

Een artikel over deze kernelementen verscheen kort geleden in de Annals of Internal Medicine. Het levert een bijdrage aan het verhogen van de betrouwbaarheid en de validiteit van richtlijnen voor de klinische praktijk.

Van der Wees: ‘We hopen zo het aantal richtlijnen van inferieure kwaliteit te verminderen en we moedigen richtlijnontwikkelaars aan om te sturen op hoge kwaliteit. Daarnaast willen we internationaal de discussie op gang brengen en consensus bereiken over een minimale standaard voor richtlijnontwikkeling.’

bron: UMC st Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen