Dodelijke hersenziekte slaat iedere 4 seconden toe

Array

Brede roep voor een ‘Deltaplan dementie’ om ramp te voorkomen.
Iedere 4 seconden wordt iemand in de wereld getroffen door de dodelijke ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Dat staat in het eerste rapport van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) over dementie: ‘Dementia: a public health priority’, dat vandaag verschijnt.
De WHO roept landen op om direct maatregelen te nemen; ‘The time to act is now’. Als we niets doen, wordt dementie de epidemie van de toekomst.

De WHO -het adviesorgaan van de Verenigde Naties- onderkent met dit rapport (download pdf, Engels) de grootte en complexiteit van de dementieproblematiek. De organisatie roept landen op om direct tot actie over te gaan. Grootschalige maatregelen zijn al genomen in de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland: “Nederland moet nu volgen.” Dementie is in ons land de snelst groeiende doodsoorzaak. Iedere 15 minuten wordt iemand getroffen door deze ongeneeslijke ziekte die ook jonge mensen treft. Nu zijn er al 250.000 mensen in Nederland met dementie en dat aantal zal verdubbelen.

Alzheimer Nederland onderschrijft, samen met moederorganisatie Alzheimer Disease International, het rapport van de WHO volledig. Broekema roept de Nederlandse overheid op tot snel handelen: “Maak nugeld vrij voor een ‘Deltaplan dementie’. Het is vijf voor twaalf. Door nu te investeren kunnen we het snel stijgende aantal mensen met dementie goede en betaalbare zorg bieden. En de oplossing naar genezing versnellen. We moeten het Deltaplan klaar hebben voordat de dijken doorbreken”.

Alzheimer Nederland is samen met ZonMw, VUmc Alzheimercentrum en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra één van de vier initiatiefnemers van het Deltaplan Dementie. Dit plan, dat naadloos aansluit op de aanbevelingen van de WHO, heeft 3 pijlers: substantieel meer wetenschappelijk onderzoek naar voorkomen en genezen, een Nationaal Dementie Register om de zorg te verbeteren en een Online zorgportaal voor professionals, patienten en mantelzorgers.

Gea Broekema:”Niemand mag dit probleem nog langer negeren”. Dementie is nu nog ongeneeslijk en heeft de hoogste zorgkosten van Nederland. Een Deltaplan waarin alle partijen de krachten bundelen is daardoor hard nodig. “Juist de intensieve samenwerking tussen Alzheimer Nederland, de overheid, bedrijfsleven en wetenschap zal het moment van voorkomen of genezen sneller dichterbij brengen. Daar geloof ik heilig in!”

Maria van der Hoeven, voorzitter Raad van Toezicht Alzheimer Nederland:”Bij mijn man werd in 2006 de diagnose Alzheimer gesteld. Uit eigen ervaring weet ik daarom wat de ziekte betekent voor de patient en de naaste omgeving. Alzheimer gaat veel verder dan vergeten, het maakt je voor 100 procent afhankelijk van de zorg van anderen. Je verliest de greep op je omgeving en op je eigen functioneren compleet”.

Tineke den Herder, 46 jaar en Alzheimerpatient: “Dementie is zo ongelofelijk ingrijpend. Ik kan bijna niks meer zelf en daar kan ik zo boos om worden! Ik kan niet meer autorijden, mezelf aankleden of zelfs bellen. Elke dag wordt mij een beetje meer afgenomen door deze ziekte. Ik hoop echt dat dit de volgende generatie bespaard blijft.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen