Verpleeghuizen moeten specialiseren

Array

Verpleeghuizen moeten zich omvormen. Ouderen en chronisch zieken moeten gespecialiseerde ketenzorg krijgen, ongeacht waar zij verblijven. Daarin kunnen verpleeghuizen specialistische zorg bieden, zoals psychogeriatrie, palliatieve zorg of neurologische zorg. Dat stelde Mieke Draijer, voorzitter van Verenso, tijdens het congres ?Indicatiestelling’ op 5 april.

Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN: ‘Wij herkennen het toekomstbeeld dat Verenso schetst. Het sluit aan op de uitkomsten van Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020. In de steeds gespecialiseerder ketenzorg spelen erpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden nu al een belangrijke rol. En de toekomstige zorgkundige is met haar specifieke bekwaamheid voor het werken met één of enkele groep(en) patienten zoals chronisch zieken, kwetsbare ouderen of geriatrische patienten, nog veel beter toegerust.’

Gespecialiseerde schakels
In 2013 gaat de bekostiging van geriatrische revalidatie van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. De bekostiging van dagbestedingactiviteiten gaat naar de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Verpleeghuizen kunnen zich dan
omvormen tot gespecialiseerde schakels in de ketenzorg voor ouderen en chronisch zieken, vindt Verenso. Daarin is samenwerking met zorgprofessionals in bijvoorbeeld ziekenhuizen, eerstelijns en ggz van belang.

Bron: Verenso

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen