Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatr..

Array

Bij zijn afscheid als hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie van het UMCG, lid Raad van Bestuur Accare en directeur behandelzaken divisie UCKJP, heeft Ruud Minderaa een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn uitzonderlijke inzet op het gebied van de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Ruud Minderaa heeft een belangrijke invloed gehad op het denken over autisme spectrum stoornissen. Hij zag bovendien als een van de eersten een grote rol voor gedragstherapeutische interventies binnen de kinderpsychiatrie. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek ging zijn interesse vooral uit naar de biologische aspecten van ontwikkelings- en gedragsstoornissen en naar informatieverwerking bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Integratie zorg en onderzoek
Het verbinden van onderzoek, onderwijs en zorg stond centraal in zijn werk. Hoe kan de zorg zo worden georganiseerd dat onderzoek en onderwijs goed zijn geïntegreerd en omgekeerd leiden tot verbetering van de patientenzorg? Legio studenten Geneeskunde, Psychologie en Orthopedagogiek herinneren hem als een inspirerend docent. Zijn visie op en onderzoek naar ontwikkelings- en gedragsstoornissen wordt door vakgenoten wereldwijd gerespecteerd.

Belang ouders
Ruud Minderaa heeft altijd intensief contact gehad met de ouderverenigingen. Hij heeft sterk de nadruk gelegd op het belang van de rol van ouders, zowel in de diagnostiek als in de behandeling. Talloze ouders en kinderen kennen Ruud Minderaa als een ervaren en betrokken psychiater.

In binnen- en buitenland
Zowel nationaal als internationaal heeft Ruud Minderaa bijgedragen aan de profilering van de kinder- en jeugdpsychiatrie. Als voorzitter van de ESCAP, de Europese vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, zet Ruud zich in om evidence-based behandeling ook internationaal vorm te geven.

Kenniscentrum
Het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie kwam tot stand op initatief van Ruud Minderaa en is inmiddels een bloeiend centrum waarbinnen de grote instellingen op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie in Nederland samenwerken.

Ruud Minderaa (Zeist, 1947) studeerde Geneeskunde en volgde de opleiding tot Psychiater in Rotterdam. Hij kwam in 1987 in dienst bij de Rijksuniversiteit Groningen, eerst als universitair hoofddocent, later als hoogleraar bij de vakgroep Kinder- en Jeugspsychiatrie en als onderzoeker op het gebied van biologische kinderpsychiatrie en poliklinische patientenzorg. In 1988 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar biologische kinder- en jeugdpsychiatrie en in 1993 tot hoogleraar algemene kinder- en jeugdpsychiatrie.

Accare is de specialist in kinder- en jeugdpsychiatrie in Noord-Nederland. Behandeling bij Accare vindt vooral ambulant plaats op ongeveer 25 locaties in de vier noordelijke provincies. Daarnaast zijn er klinieken in Smilde en Groningen. In totaal zijn circa 11.000 kinderen bij Accare in behandeling.
Wetenschappelijk onderzoek vindt plaats bij Accare UCKJP in Groningen. De focus ligt op ontwikkelings- en gedragsstoornissen. De relatie en aansluiting met het onderzoek binnen de disciplinegroep Psychiatrie van het UMCG ligt vooral op het thema ‘levensloop’.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen