Apotheker moet merkgeneesmiddel afleveren als patiënt en arts dat willen, ondanks preferentiebeleid

Array

Altijd toestemming van arts en patient nodig bij substitutie, als patient instemt moet apotheker dit proactief aan arts melden.
In de Nederlandse farmaceutische wet- en regelgeving is niets specifiek geregeld omtrent substitutie; de regels die er zijn, zijn gevormd door de jurisprudentie. Veel van deze rechten en plichten zijn de afgelopen jaren, door de communicatie over preferentiebeleid, bij patienten en artsen in vergetelheid geraakt. Het stroomschema keuzemomenten bij substitutie blijkt nog altijd leidend en actueel. De apotheker mag niet op eigen gezag afwijken van het recept. Alleen als de arts en patient toestemming geven, mag de apotheker het merkgeneesmiddel wel vervangen. Als een arts een merkgeneesmiddel voorschrijft met daarbij de vermelding van het ®-teken, dient de apotheker zich ervan te onthouden een generiek middel af te leveren, tenzij zowel aan degene aan wie het product wordt afgeleverd als aan de voorschrijvend arts expliciet om toestemming voor substitutie wordt gevraagd en verkregen en de apotheker dit kan aantonen. Zo heeft het Hof Leeuwarden bepaald dat de apotheker zich ervan moet vergewissen dat de patient, evenals de arts, met de substitutie akkoord gaat. Deze regels zijn bij artsen en bij patienten onvoldoende bekend. Hierdoor wordt in veel gevallen onrechtmatig gesubstitueerd. 

Volgens het Hof volgt uit artikel 26a Besluit Uitoefening Artsenijbereidkunst bepaaldelijk dat de apotheker zowel jegens de arts die het recept heeft uitgeschreven, als jegens de patient te wiens behoeve het is uitgeschreven, gehouden is het product af te leveren dat in het recept is voorgeschreven, tenzij hij zich ervan heeft vergewist dat zowel de arts als de patient met de aflevering van een vervangend geneesmiddel akkoord gaat. Artikel 26a slaat echter alleen op apotheekbereidingen.

Daarnaast heeft de Voorzieningen (kortgeding) rechter te Den Haag in drie procedures, aangespannen door de farmaceutische industrie tegen de nieuwe tariefmaatregel voor apotheekhoudenden van het CTG op 29 augustus 2003, geoordeeld dat de patient in zijn algemeenheid gezegd tegenover de apotheker recht heeft op aflevering van het geneesmiddel dat de arts heeft voorgeschreven. Verzet de arts of de patient zich tegen de substitutie, dan handelt de apotheker onrechtmatig ten opzichte van de arts of de patient indien hij toch substitueert. Een apotheker mag het specialité wel vervangen door een parallel-geïmporteerd geneesmiddel. Dit kan worden geconcludeerd uit de uitspraak van het Hof van Justitie EG.

De informatie hierover kan worden teruggevonden in de PDF handleiding geneesmiddelsubstitutie versie 2012 02

 

 

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen