Nieuwsuur: Niet elke spoedeisende hulp redt levens

Array

Bijna ieder ziekenhuis heeft een spoedeisende hulp (SEH). Maar niet ieder ziekenhuis kan mensen met een ernstige levensbedreigende aandoening ook echt helpen. Er is onduidelijkheid, ook tussen ziekenhuizen onderling. Diverse artsen pleiten daarom in Nieuwsuur voor een betere organisatie van de acute zorg.

Tweede plan
Neurochirurg Wilco Peul (LUMC) opereert in Leiden veel mensen aan een hersenbloeding. “Waar ik me het meest aan stoor is dat patienten voordat ze bij ons op de operatiekamer komen via een andere SEH lang onderweg zijn. Je wilt ze het liefst zo snel mogelijk hier hebben, om de schade te beperken.” Volgens hoogleraar traumatologie Loek Leenen (UMCU) is er in Nederland geen acute zorgmentaliteit. “We zijn goed in planbare zorg, in de nine-to-five mentaliteit. Alles wat acuut is komt negen van de tien keer op het tweede plan.”

Kwaliteitsnormen
Het ontbreekt aan heldere kwaliteitsnormen voor de SEH’s in Nederland. Er zijn nu alleen minimumeisen waar de Inspectie toezicht op houdt. Er moet bijvoorbeeld altijd een (basis)arts aanwezig zijn die een aanvullende cursus heeft gedaan. Dit is vaak de cursus Advanced Trauma Life Support die twee dagen duurt.

Maar bijvoorbeeld de beschikbaarheid van specialisten, hun inzetbaarheid, en welke apparatuur noodzakelijk is, is niet vastgelegd. Afgelopen februari verscheen een advies van de Gezondheidsraad waarin wordt gepleit voor meer kwaliteitsnormen.

Schijnveiligheid
De minister van Volksgezondheid Edith Schippers liet de Tweede Kamer in maart echter weten dat zij “de nieuwe normen voor de achtervangfuncties van de spoedeisende hulp niet onverkort wil invoeren.” Volgens Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, is er nu soms sprake van een schijnveiligheid. “Het feit dat een ziekenhuis een spoedeisende hulp heeft en dat daar artsen rondlopen in witte jassen is op zichzelf niet voldoende.”

Kwaliteit
In Nieuwsuur vanavond ook aandacht voor de sluiting van de spoedeisende hulp in Zevenaar. De directie vond de geleverde kwaliteit van zorg op die SEH niet meer voldoende. Maar de bevolking vindt het maar niets dat er sinds twee weken geen spoedeisende hulp meer is.

In de studio reageert Wilna Wind, algemeen directeur van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF).

Nieuwsuur, Nederland 2, NOS/NTR
Zaterdag – 22.00-22.30 uur

 

NB: Nog voordat de reportage is uitgezonden laat het ministerie van VWS het volgende weten:
– De kwaliteit van de acute zorg en de SEH’s is in het algemeen goed, maar kan zeker beter.
– Huisartsen en ambulances weten overigens in de regel heel goed waar een patient met welk letsel het beste kan zijn.
– Goede bereikbaarheid vormt voor minister Schippers een belangrijk onderdeel van kwaliteit. Als het kan, moet acute zorg dan ook dichtbij beschikbaar zijn. Maar als dat vanwege de kwaliteit noodzakelijk is, wordt van dat principe afgeweken.
– Na de zomer komt minister Schippers met een afgewogen standpunt op het rapport van de Gezondheidsraad over de achtervangfuncties. Bij het opstellen van dat standpunt voert zij overleg met ziekenhuizen en vertegenwoordigers van patienten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen