Toekomstbestendige zorg in handen van de medisch specialist

Array

Projectgroep Medisch Specialist 2015
De medisch-specialistische zorg is volop in beweging. Vergrijzing, nieuwe medische technologie, selectieve inkoop door zorgverzekeraars, stijgende zorguitgaven en de maatschappelijke roep om transparantie, maakt dat de zorg verandert. Onder invloed van deze trends zullen inhoud en organisatie van de medisch specialistische zorg ingrijpend aangepast moeten worden. Dat proces is al volop aan de gang, zie de kwaliteitslijstjes van de verzekeraars, de vorming van regiomaatschappen en bezuinigingsmaatregelen van het kabinet.

Effectieve invloed
Nederland staat bekend om zijn kwalitatief goede zorg. Om patienten ook in de toekomst kwalitatief goede en betaalbare zorg te kunnen blijven aanbieden, is een actieve rol van de medisch specialist noodzakelijk. Veel medisch specialisten zijn al betrokken bij initiatieven gericht op het verbeteren van de zorg. Maar om effectief invloed uit te kunnen oefenen op het beleid van overheid en verzekeraars is ook een gemeenschappelijke visie van de beroepsgroep nodig op thema’s als kwaliteitstransparantie, zinnige zorg en de inrichting van ‘het zorglandschap’. Om deze visie te ontwikkelen is eind 2011 de aftrap gegeven voor het project ‘De Medisch Specialist 2015’. Het project is een gezamenlijk initiatief van alle wetenschappelijke verenigingen en de Orde van Medisch Specialisten.

Contouren van de visie
De projectgroep die leiding geeft aan het project ‘De Medisch Specialist 2015’ heeft inmiddels uitgebreid gesprekken gevoerd met medisch specialisten en andere zorgexperts. Die gesprekken krijgen de komende maanden een vervolg. Inmiddels hebben deze gesprekken ons wel duidelijk gemaakt dat de visie opgebouwd is rond drie thema’s:
1. Zorg in transparantie: hoe gaat de medisch specialist om met de maatschappelijke vraag naar transparantie? Kwaliteitsinformatie wordt al gebruikt door verzekeraars en zorggebruikers en zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Door een actieve opstelling van de medisch specialist bereiken we dat de juiste kwaliteitsinformatie wordt gebruikt. Bijkomend voordeel is dat de medisch specialist zo zelf ook betrouwbare spiegelinformatie ontvangt. De ervaring leert dat deze informatie bijdraagt aan een verbetering in kwaliteit en de beheersing van kosten.

2. Zorg in samenhang: hierbij gaat het om bijvoorbeeld thema’s als ketenzorg, taakherschikking, regionale netwerken, de acute en chronische zorg en de samenwerking in multidisciplinaire teams. Ook hier geldt: business as usual is geen optie.

Zorgverzekeraars en overheid zullen hoe dan ook op zoek gaan naar doelmatiger inrichting van het zorglandschap. Door als medisch specialist zelf het initiatief te nemen en niet te blijven vasthouden aan bestaande organisatievormen, kunnen we als medisch specialist een actieve bijdrage leveren aan de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg.

3. Zorg in levensfasen: bij dit thema bouwen we een visie op over zinnige zorg in levensfasen, met name gericht op zinnige zorg rondom het levenseinde. Bij het bepalen van wat zinnige zorg bij levenseinde is, mogen financiele motieven geen rol spelen. Waar het om gaat is dat patient, behandelteam en familie in gezamenlijk overleg
weloverwogen beslissingen nemen over de verschillende behandelopties, het zogenaamde shared decision making. Dit kan mogelijk vaker dan nu leiden tot het afzien van behandeling, met het oog op kwaliteit van leven.

Actieve bijdrage
Dit zijn natuurlijk niet meer dan een paar hoofdlijnen. De komende maanden wordt de visie nader uitgewerkt. Het streven is het visiedocument in de zomer af te ronden en het net na de zomer de presenteren. Maar natuurlijk niet nadat de medisch specialist zelf de kans heeft gehad zijn stem te laten horen. De komende maanden zullen wij als projectgroep u actief opzoeken.

We houden u graag op de hoogte via de website www.demedischspecialist2015.nl .Neemt u eens een kijkje op deze website. U vindt hier informatie en nieuws over het project :‘De Medisch Specialist 2015’.
Carina Hilders
Voorzitter Projectgroep ‘De Medisch Specialist 2015
Bron: NOG Nederlands Oogheelkundig Gezelschap

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen