Zo gezond is Diemen | Gemeente Diemen

Array

In Diemen voelen de meeste inwoners zich gezond. Er wordt minder overmatig alcohol gedronken dan enkele jaren geleden. Inwoners van Diemen voelen zich wel vaker eenzaam en hebben vaker milde depressie- of angstklachten dan elders in de regio. Dit zijn een paar uitkomsten uit de Gezondheidsmonitor 2010 die de GGD in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd onder inwoners van 19 jaar en ouder van de regio Amstelland en Diemen.

Wethouder Ruud Grondel van Welzijn en Zorg ‘Ik ben tevreden om te kunnen constateren dat het overmatig alcoholgebruik is afgenomen. We hebben daarvoor samen met de GGD gerichte voorlichtingsacties gevoerd, onder andere op basisscholen en tijdens de Gemeentedag. Het is nodig deze inspanningen vast te houden want het moet nog beter. De uitkomsten van de Gezondheidsmonitor zijn herkenbaar en geven ons belangrijke input voor de Gezondheidsnota 2013-2016, die we dit jaar gaan opstellen’.

Belangrijkste bevindingen
Overmatig alcoholgebruik is de afgelopen jaren afgenomen, hoewel in Diemen wel vaker zwaar gedronken wordt dan in de andere regiogemeenten. Overgewicht en bewegingsarmoede komen vaak voor; bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht en een derde beweegt te weinig. Matige eenzaamheid en milde depressie- of angstklachten komen in Diemen vaker voor dan in de andere regiogemeenten. Een derde van de inwoners is matig eenzaam en/of heeft milde depressie- of angstklachten.

Aanbevelingen
Op basis van deze gezondheidsmonitor heeft de GGD vijf adviezen voor de gemeente Diemen en haar partners uit de zorg en welzijnssector:

1.  Besteed aandacht aan preventie roken, alcohol- en drugsgebruik

2.  Maak ‘bewegen’ gemakkelijker en (nog) aantrekkelijker

3.  Ondersteun inwoners met (risico op) psychosociale klachten

4.  Versterk hulp aan inwoners met een beperking

5.  Besteed aandacht aan geluidshinder.

Deze adviezen sluiten aan op het huidige lokale gezondheidsbeleid. Met name laagopgeleide inwoners verdienen hierbij extra aandacht.

Deelnemers
In het najaar van 2010 heeft de GGD Amsterdam een gezondheidsmonitor onder volwassenen uitgevoerd in Diemen en in Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn (samen regio Amstelland). In totaal deden 3.817 inwoners mee aan het onderzoek, waarvan 733 inwoners uit Diemen.

Resultaten beschreven in factsheet
De resultaten van de Gezondheidsmonitor 2010 worden voor Diemen beschreven in een factsheet. Deze factsheet beschrijft hoe Diemen in 2010 scoort in vergelijking met andere regiogemeenten en in vergelijking met 2005. De focus in deze factsheet ligt op de speerpunten uit de gemeentelijke nota volksgezondheidsbeleid. De factsheet sluit af met adviezen voor lokaal beleid. De factsheet is te downloaden via de website van GGD Amsterdam; www.gezond.amsterdam.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen