Zorgverzekeraars Nederland steunt ParkinsonNet

Array

Vlnr: Marten Munneke, André Rouvoet en Bas Bloem ondertekenen het contract

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en ParkinsonNet hebben op 12 april een contract gesloten met daarin de toezegging van financiele steun van ZN aan ParkinsonNet voor een periode van drie jaar. De ondersteuning volgt op een onderzoek onder 20.000 patienten dat ZN afgelopen najaar liet uitvoeren. Daaruit bleek dat ParkinsonNet bewijst dat een betere organisatie van de zorg voor Parkinsonpatienten leidt tot grote kwaliteitswinst en een forse kostenbesparing.

ParkinsonNet
ParkinsonNet is een bekroond zorgconcept waarin zorgverleners goed geschoold worden en efficient met elkaar samenwerken. Parkinsonpatienten hebben te maken met verschillende zorgverleners zoals de huisarts, fysiotherapeut, neuroloog, logopedist en thuiszorg. Goede afstemming van de zorg is voor deze groep patienten van groot belang. Het ParkinsonNet brengt de zorgverleners onder andere via scholing en een digitaal platform bij elkaar. Ook de patient heeft toegang tot deze website. Er zijn 65 regionale netwerken die heel Nederland bestrijken. De betrokken zorgverleners kunnen door de goede samenwerking de zorgkosten voor Parkinsonpatienten beperken met 15 tot 20 miljoen euro per jaar.


Verbetering kwaliteit en doelmatigheid
De belangrijkste reden voor ZN om ParkinsonNet te ondersteunen is omdat het de kwaliteit van zorg verbetert met als gevolg verbetering van de doelmatigheid van de zorg. Complicaties bij patienten, zoals botbreuken, komen minder vaak voor. De bijdrage van ZN dient om de infrastructuur die nodig is, te ondersteunen. De doelstelling is dat na drie jaar de bekostiging via de reguliere zorgkosten gaat lopen. Omdat er nu heel veel zorgaanbieders betrokken zijn, zou dat in dit stadium erg ingewikkeld zijn en een onevenredige hoge lastendruk geven.

Rolmodel
ParkinsonNet is uniek, want het is het enige landelijke netwerk rondom zorg voor een specifieke groep patienten dat daadwerkelijk werkt en zijn nut heeft bewezen. Er zijn veel andere projecten bedacht maar vaak stokt het bij een ‘goede- implementatie. Daarbij komt dat deze methode ook potentie heeft om bij andere aandoeningen te gebruiken. ParkinsonNet krijgt daarover al veel vragen en wil graag rolmodel zijn. Dit zijn extra redenen voor ZN om ParkinsonNet te helpen. Vorig jaar heeft ZN een subsidie gegeven voor ontwikkeling van de organisatie, omdat het een goed voorbeeld is dat meerwaarde heeft. Nu de meerwaarde in het onderzoek eind vorig jaar ook daadwerkelijk is aangetoond, volgt de driejarige financiering als opmaat naar structurele inbedding.

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen