Europese Dag van de beroerte (CVA) in IJsselland Ziekenhuis

Array

Dinsdag 8 mei 2012 organiseert de Nederlandse CVA-vereniging voor de 8e keer op rij de Europese Dag van de Beroerte. Op deze preventiedag wordt extra aandacht gevraagd voor het CVA, ook wel beroerte genoemd. Een CVA is een hersenbloeding of herseninfarct en in Nederland worden meer dan 100 mensen per dag getroffen. Het is één van de meest levensbedreigende aandoeningen met circa 10.000 doden per jaar. Daarnaast is het de grootste oorzaak van invaliditeit in Nederland. Het IJsselland Ziekenhuis neemt deel aan deze dag en verzorgt van 9.00 16.00 uur verschillende activiteiten in de hal van het ziekenhuis.

Op ruim 125 locaties worden op 8 mei diverse activiteiten georganiseerd. Ziekenhuizen, revalidatiecentra en andere zorggerelateerde instellingen zullen op deze dag het CVA extra aandacht geven door informatie en voorlichting.

In het IJsselland Ziekenhuis worden informatiestands ingericht waar het publiek wordt voorgelicht over het herkennen en voorkomen van een CVA. Er is veel informatiemateriaal beschikbaar, verpleegkundigen kunnen uw vragen beantwoorden en er is voorlichting over voeding en beweging. Daarnaast kan men onder andere de bloeddruk, bloedsuikers en BMI laten meten. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om langs te komen in de hal van het ziekenhuis.

CVA spreekuur in IJsselland Ziekenhuis
In april is het IJsselland Ziekenhuis gestart met een verpleegkundig spreekuur voor patienten die een CVA gehad hebben en na hun ziekenhuisopname naar huis zijn gegaan. Na het doormaken van een CVA zijn er vaak veel vragen. Op het verpleegkundig spreekuur is er alle tijd om deze vragen te stellen. Een gespecialiseerd CVA verpleegkundige neemt samen met de patient deze vragen door en zoekt samen met hem of haar naar oplossingen bij eventuele problemen.

Ook krijgt men voorlichting over medicijngebruik en leefstijl, om de kans op een herhaling zoveel mogelijk te beperken.

Het spreekuur vindt wekelijks plaats op de polikliniek neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Doorverwijzing wordt geregeld via de neuroloog.

Voorkom een CVA
Het is belangrijk dat bloeddruk, cholesterol en suikerspiegel op een acceptabel niveau zijn. Met een aangepaste leefstijl, iets meer op de kilootjes letten, stoppen met roken en matig gebruik van alcohol wordt het risico op het krijgen van een CVA al een stuk minder.

bron: IJsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen