Praktische richtlijnen voor tandartsen

Array

ACTA en de NMT werken aan Richtlijnenprogramma
Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Tandheelkunde (NMT) werken samen aan een ‘Richtlijnenprogramma Mondzorg’. Dit werkprogramma moet wetenschappelijke kennis vertalen naar richtlijnen voor de dagelijkse praktijk van tandartsen en andere mondzorgprofessionals. Daardoor komen de praktiserende beroepsgroep en de wetenschap tot afstemming én concrete samenwerking. Zowel de verschillende koepels van mondzorgverleners, de universiteiten UMC St Radboud en UMCG en de verschillende wetenschappelijke verenigingen ondersteunen dit initiatief.

Tandartsen en andere zorgverleners binnen de mondzorg willen duidelijker verantwoording afleggen (‘transparantie’) over het wat, het hoe en het waarom van hun professionele handelen. Om dit nog beter te kunnen doen, heeft de beroepsgroep behoefte aan een betere en zo actueel mogelijke vertaling van bestaande ‘bewezen’ kennis naar de praktijk. De beroepsgroep wil – met andere woorden – meer evidence based werken. Daarom is er ook behoefte aan klinisch onderzoek dat aantoont dat therapieen, instrumenten en materialen tot betere gezondheidsresultaten leiden.

Om tandartsen beter van evidence en practice  based richtlijnen te voorzien, willen ACTA en de NMT een  structuur opzetten waarin wetenschap en praktijk goed kunnen samenwerken. Aan de hand daarvan kunnen  klinische richtlijnen ontwikkeld en beschikbaar gesteld worden, ten behoeve van de mondzorg. Inclusief het daarvoor benodigde kennis- en implementatieonderzoek. Nog dit jaar worden de plannen uitgewerkt en wordt een begin gemaakt met de uitvoering daarvan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen