Politica geinteresseerd in goede voeding

Ondervoeding, met name bij ouderen is een onderbelicht probleem, vindt Tweede Kamerlid voor D66 Pia Dijkstra.

Ze bracht een werkbezoek aan VUmc, om daar met medewerkers van dietetiek & voeding over te spreken. Ook aanwezig waren een dietist van de thuiszorgorganisatie Cordaan, de directeur van de Nederlandse Vereniging van Dietisten, het hoofd dietetiek van het AMC en de Secretaris van de Stuurgroep Ondervoeding. Verschillende onderzoekers schetsten een beeld van de huidige situatie van thuis naar ziekenhuis, naar eventuele instelling en weer naar huis. De ziekenhuisopname is over het algemeen tekort om ondervoeding goed te behandelen.

Mark Kramer, afdelingshoofd van interne geneeskunde en divisievoorzitter divisie I, onderstreepte tijdens de discussie het belang van goede voeding. “Het is van belang voor ouderen om hun spiermassa zoveel mogelijk te behouden door goede voeding”, betoogde hij. “Dit is in onderzoek van D&V ook aangetoond: met goede voedingsinterventie neemt het aantal valpartijen af. En dit bevordert weer de zelfredzaamheid van de ouderen.” Het grote probleem is, volgens hem, dat er wel geld voor onderzoek is, maar daarna is er in de thuiszorg niets geregeld voor ouderen. Er is bijvoorbeeld een valpartij, er ontstaat een
blaasontsteking, ziekenhuisopname volgt, delirantie en het hele kaartenhuis stort in elkaar.”

bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen