‘Vrouw sterft sneller na hartinfarct’

Array

Vrouwen hebben een grotere kans om te overlijden na een acute hartinfarct dan mannen.
Gemiddeld is de sterfte in de eerste week na een infarct bij vrouwen 2 keer zo hoog als bij mannen en ook duurt het voor vrouwen gemiddeld 17 minuten langer voordat de hulpverlening op gang komt.

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft dit woensdag laten weten. De oorzaak is niet bekend, maar waarschijnlijk ligt het eraan dat zowel vrouwen als hulpverleners de signalen minder snel herkennen.
Donderdag begint het project NVVC Connect in Noord-Holland-Noord. Doel daarvan is door een goede samenwerking van de zorg de overlevingskansen van patienten te verbeteren. De cardiologen van de ziekenhuizen Westfriesgasthuis, het Rode Kruis Ziekenhuis, het Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis werken hiervoor samen.

Acuut
Ieder jaar sterven 7.500 mensen aan een acuut hartinfarct. De Europese en Nederlandse richtlijn stelt dat binnen 90 minuten na het eerste contact van de patient met de hulpverlening de behandeling van het infarct moet plaatsvinden.

Om dit voor elkaar te krijgen, moet de keten van hulpverleners zo efficient mogelijk zijn georganiseerd.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen