UMC St Radboud, RIVM en Gezondheidsdienst voor Dieren
ArrayInternationaal EHEC-congres
Het UMC St Radboud organiseert een driedaags internationaal congres over de EHEC-bacterie, in samenwerking met het RIVM en de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ruim 500 wetenschappers over de hele wereld bespreken de nieuwste wetenschappelijke bevindingen over de EHEC-bacterie. Het congres vindt plaats van 6 tot en met 9 mei aanstaande in Amsterdam.
De EHEC-bacterie is een variant van de E.coli-bacterie die bij ieder mens voorkomt in de darmen. EHEC produceert een gifstof die buikkrampen en bloederige diarree veroorzaakt. EHEC kan bovendien leiden tot het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), met het risico op nierfalen, bloedarmoede en zelfs overlijden. Tot vorig jaar leek de EHEC-bacterie vooral bij kinderen actief. Echter, vorig jaar vond in Duitsland de grootste EHEC-uitbraak plaats, die vooral volwassenen trof. Het bleek te gaan om een nieuwe, gemuteerde variant van de bacterie. Uiteindelijk overleden in Duitsland 48 mensen en werden er meer dan 3000 ziek. Het duurde geruime tijd voordat kiemgroente als meest waarschijnlijke besmettingsbron kon worden geïdentificeerd.
Preventie en behandeling
Kindernefroloog en congresvoorzitter dr. Nicole van de Kar verricht in het UMC St Radboud onderzoek naar de EHEC-bacterie: ‘Hoewel de diagnostiek van de bacterie de afgelopen is verbeterd, geldt dit nog niet voor de behandelmogelijkheden. Tot op heden is de behandeling vooral gericht op de symptomen. Door de uitbraak van vorig jaar weten we dat de bacterie zich tot een geduchte tegenstander heeft ontwikkeld en dat er nog een grote taak ligt voor alle professionals die zich bezighouden met de beheersing van voedselveiligheid, de klinische behandeling, diergeneeskundige aspecten en de bestrijding van de EHEC-bacterie.’
Terugblik
Op het driedaagse EHEC-congres wisselen topdeskundigen uit de hele wereld ervaringen en kennis uit. Kinderartsen, epidemiologen, microbiologen, voedingsdeskundigen, dierenartsen, immunologen en andere wetenschappers bespreken de laatste ontwikkelingen op het gebied van diagnose en behandeling. Het congres wordt geopend met een terugblik op de uitbraak en het verloop in Duitsland door dr. Werber van het Robert Koch instituut uit Berlijn.
Tijdens het congres presenteert Thallion Pharmaceuticals de eerste resultaten van de SHIGATEC-trial. Dit is een evaluatie van het effect van monoclonale antilichamen bij de behandeling van HUS bij kinderen. Deze antilichamen zijn in staat om het effect van de door EHEC gemaakte gifstof te neutraliseren, zelfs voordat een EHEC-infectie tot HUS leidt.
Het internationale EHEC-congres wordt elke drie jaar georganiseerd. Het is de eerste keer dat het in Nederland plaatsvindt. De Nederlandse organisatie is in handen van het RIVM, de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het UMC St Radboud. Het UMC St Radboud is kenniscentrum voor HUS en a-typische HUS. In Nijmegen wordt sinds 1990 onderzoek gedaan naar de EHEC bacterie. Bij de GD vindt onderzoek plaats naar risicofactoren en preventieve maatregelen in de boerderijfase.