Cosmetische chirurgie: kwetsbare patiëntengroep

Array

Meisjes en jonge vrouwen die cosmetische chirurgie ondergaan, zijn depressiever en angstiger dan hun leeftijdsgenoten. Zij hebben vaker een voorgeschiedenis van zelfbeschadigend gedrag – inclusief suïcidale gestes – en gebruiken vaker drugs. Na de operatie nemen de depressieve en angstige symptomen verder toe. Cosmetische chirurgie heeft wel een gunstig effect op de zelfwaardering voor het geopereerde lichaamsdeel.

Dat blijkt uit een prospectief onderzoek van Tilmann von Soest (Noorse volksgezondheidsinstituut) en collega’s onder 1597 adolescente vrouwen, van wie er 78 een cosmetische operatie ondergingen. Van deze operaties vonden er 71 plaats in de onderzoeksperiode van 1992-2005 (Psychol Med. 2012;42:617-26). De gemiddelde leeftijd waarop de operatie plaatsvond was 24 jaar. In de helft van de gevallen ging het om borstoperaties – iets meer vergrotingen dan verkleiningen. Verder kwamen onder meer liposucties (15,9%), ooroperaties (7,3%), neusoperaties (4,9%) en buikwandplastieken (3,7%) voor.

Vrouwen die aan hun borsten geopereerd werden, waren in een bivariate analyse van tevoren duidelijk ontevredener over hun bovenlijf dan de controlegroep. Ook waren ze somberder en angstiger, en vertoonden zij vaker zelfbeschadigend gedrag. Bij meervoudige logistische regressie bleek alleen het aantal suïcidepogingen een significante voorspeller van cosmetische borstoperaties (oddsratio: 3,29).

Na de operatie doen patientes nog steeds vaker een suïcidepoging. In de geopereerde groep stijgt het aantal symptomen van depressie en angst sneller dan bij niet-geopereerde vrouwen. Een borstoperatie verbetert wel de tevredenheid over het bovenlichaam.

De onderzoekers concluderen dat er geen medische reden is om cosmetische chirurgie te overwegen als behandeling voor psychische problemen die samenhangen met ontevredenheid over het eigen lichaam – en geen politieke reden om dergelijke behandelingen op te nemen in het pakket van publiek gefinancierde zorg.
Bron: Arts&Apotheker/NTvG (Bijdrage: Esther van Osselen.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen