Declaraties psychische hulp niet transparant

Array

Zorgverzekeraars hebben geen idee welke psychische zorg zij vergoeden. Er wordt nauwelijks gecontroleerd of gedeclareerde behandelingen wel zijn uitgevoerd en of dat door een gekwalificeerde hulpverlener is gebeurd. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. Zo keerden CZ, VGZ en Zilveren Kruis Achmea zonder het te weten jarenlang miljoenen uit voor alternatieve belangen als hypnotherapie, psychosynthese en de omstreden homoteherapie. De betalingen verlopen via stichting EuroPsyche. In verband met de privacy ziet de verzekeraar alleen een nummer van de zogenoemde diagnose behandelcombinatie (dbc). Een naam van de behandelaar of beschrijving van de behandeling wordt echter niet gegeven. Volgens de krant is het systeem vooral gebaseerd op vertrouwen.
Bijna alle zorgverzekeraars hebben nu de betalingen aan de stichting stopgezet. EuroPsyche, een GGZ-netwerk met 1.200 hulpverleners, 11.000 clienten en een jaaromzet van € 24 mln, staat daardoor aan de rand van de afgrond. Dat bleek deze week tijdens een kortgeding van EuroPsyche tegen CZ.
De stichting eiste bij de rechter uitbetaling van ruime zeven ton. CZ keurde begin dit jaar 279 van de 281 declaraties af, nadat uit onderzoek bleek dat de zorg niet was verleend door een geregistreerd psychiater, maar door verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en allerlei alternatieve therapeuten. De zorgverzekeraar vermoedt dat hij in 2010 en 2011 nog een € 6 mln onterecht uitkeerde aan EuroPsyche.

Bron: De Volkskrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen