Atrium MC maakt kwaliteitsslag toetsing dankzij geïntegreerd digitaal leernetwerk

Array

E-learning in de zorg: integratie van e-learing, skillslab en werkplekleren
Het Atrium MC heeft de afgelopen jaren een kwaliteitsslag gemaakt in de leer- en ontwikkelactiviteiten. Het ziekenhuis heeft continu gewerkt aan het strategisch implementeren van leren en ontwikkelen via het leernetwerk ‘Het Atrium Leerplein’. Het leernetwerk maakt het mogelijk om e-learning, skillslab en werkplekleren met elkaar te combineren. Het biedt 1.500 verpleegkundigen van het ziekenhuis toegang tot de leerstof in een digitale omgeving. Dit vergemakkelijkt het leren en het afnemen van de theoretische toetsen. Het Atrium Leerplein is opgezet in nauwe samenwerking met PAT Learning Solutions. De komende 3 jaar zal het Atrium MC het leernetwerk verder ontwikkelen voor andere beroepsgroepen binnen het ziekenhuis.

Minimale belasting
Het implementeren van een strategisch leernetwerk is niet het eerste waar men aan denkt bij het verbeteren van de zorg, maar draagt hier wel degelijk aan bij. Het Atrium MC heeft dankzij de implementatie van ‘Het Atrium Leerplein’ de kwaliteit van theoretisch toetsen van VBH (Voorbehouden handelingen) en RVH (Risicovolle handeling) sterk verbeterd. Paul van Putten, afdelingshoofd verpleegkundige en paramedische opleidingen van het Atrium MC: “Flexibiliteit in leren en besparen van leer- en ontwikkeltijd voor onze verpleegkundigen waren voor ons belangrijke punten in het kiezen van e-learning in de vorm van een leernetwerk. Daarnaast waren kostenbesparing, efficientie en flexibiliteit in het systeem van belang, zodat we het zelf inhoudelijk konden optimaliseren voor onze organisatie. Na drie jaar zien we structureel verbetering in de kwaliteit van het theoretisch toetsen en hebben we een systeem dat past bij de vereisten en behoefte van ons ziekenhuis. Juist doordat we e-learning strategisch kunnen implementeren en combineren met het skillslab en het werkplekleren.” Het succes van de afgelopen 3 jaar heeft geresulteerd in een verlenging van het contract met wederom 3 jaar en een gefaseerde uitbouw van 1500 naar 3500 medewerkers, in verschillende beroepsgroepen binnen het Atrium MC.

Gerichte leerstof
Iedere verpleegkundige heeft een eigen homepage op ‘Het Atrium Leerplein’ en krijgt direct toegang tot het leernetwerk. Het e-learning aanbod sluit aan op zijn of haar profiel. De content in het netwerk wordt ontwikkeld in overleg met de inhoudsdeskundigen op de werkvloer. Het leerhuis van het Atrium MC geeft de didactische ondersteuning op de werkplek en in het skillslab. De theoretische lesstof om te voldoen aan de vereisten wordt verrijkt met competenties die in de dagelijkse praktijk van belang zijn.

Jeroen Krouwels, directeur business development bij PAT: ”Het Atrium MC is een kritische klant die geen genoegen neemt met zo maar een e-learning oplossing. Gezamenlijk hebben we hard gewerkt om een inhoudelijk kwalitatief leernetwerk neer te zetten.” De afgelopen jaren is er nauw samengewerkt om ook het onderliggende systeem verder te ontwikkelen. “Dit heeft onder meer geresulteerd in verbetering van de profielenmodule, waarmee leerprocessen nog beter kunnen worden afgestemd op individuele leerbehoeften en beter gevolgd en gemeten worden. Het platform waarop het leernetwerk draait biedt een solide en toekomstbestendige basis dat mee evolueert”, aldus Krouwels.

Over PAT
PAT Learning Solutions richt zich op het strategisch implementeren van leerprocessen binnen organisaties. Zij zijn partner voor organisaties die de prestaties van hun personeel willen verhogen. Al 25 jaar heeft PAT de expertise in huis om leerprocessen van organisaties en individuen te faciliteren. De innovatieve e-learningtrajecten van PAT zijn pragmatisch waarbij het leerproces zelf centraal staat. Ongeveer 500.000 professionals – werkzaam bij 1500 organisaties – hebben al gekozen voor de beproefde aanpak van PAT. PAT faciliteert en stimuleert het uitwisselen van kennis en content met leernetwerken via hun eigen platform PulseWebTM, het web en via social media.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen