Meinummer populair-wetenschappelijk magazine KennisInzicht online

Array

Deze maand in KennisInZicht: hoe we onze steeds oudere beroepsbevolking gezond aan het werk kunnen houden, een computerspel voor chirurgen dat internationaal aandacht trekt en dat een beetje examenstress juist goed is voor de cijfers.

‘Het gaat uitdrukkelijk om de werknemer én zijn omgeving’
De pensioenleeftijd gaat omhoog, de regelingen om eerder te stoppen met werken worden versoberd. Dat Nederlanders langer gaan werken, staat vast. Maar hoe houden we de werknemers langer gezond aan het werk’ Dr. Sandra Brouwer, onderzoeker bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het UMCG: ‘Op dit vlak is nog veel kennis te vergaren.’

Goede cijfers door examenstress?
Het hart op hol, zweterige handen en vlekken in de nek. Het is weer zover, de eindexamens voor het voortgezet onderwijs starten op 14 mei. Een stressvolle tijd voor veel scholieren. ‘Kan ik, als ik gespannen ben, mijn examens wel goed maken”, wil Zoe de Vries weten. Onderzoeker prof.dr. Tineke Oldehinkel geeft antwoord op basis van haar onderzoek naar de effecten van stress onder ruim zevenhonderd zestienjarigen.

Ploeteren op een struikeltapijt
Ze liet haar proefpersonen bijna vallen en ploeteren op een ‘struikeltapijt’. Maar alles voor een goed doel. Door heel precies te bekijken hoe mensen met een onderbeenprothese zichzelf in balans houden, verzamelde UMCG-onderzoeker Carolin Curtze informatie om protheses te verbeteren.

Lang last van een klap
Een val van de fiets, een botsing op het voetbalveld of een nare schuiver met je snowboard. Een klap op je hoofd heb je maar zo te pakken. Meestal is de pijn zo weer over. Maar soms kun je nog lang last houden van een klap. Hoe dat komt, vertelt dr. Joukje van der Naalt in KidsInZicht, een filmpje voor kinderen.

Chirurgenspel trekt internationaal aandacht
Cutting Edge games, een bedrijf waarin het UMCG samenwerkt met een game-ontwikkelaar en chirurgen uit Leeuwarden, hield onlangs op uitnodiging van Google een ‘Tech Talk’ over het door hen ontwikkelde laparoscopiespel voor chirurgen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes noemde het ‘een computerspel dat de wereld kan veranderen’. Cutting Edge brengt het spel in 2013 op de markt.

Rosalind Franklin Fellowship smaakt naar meer
Het Groningse Rosalind Franklin Fellowship is een uniek loopbaantraject dat talentvolle vrouwen binnenhaalt en ondersteunt in hun weg naar de wetenschappelijke top. Loont dat? Ervaringen en meningen van vijf fellows in het UMCG.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen