Groeiende belangstelling voor ‘Balanced Zorgcard’ ASz

Array

Albert Schweitzer ziekenhuis ontwikkelt gebruiksvriendelijke ‘managementtool’ voor ziekenhuizen
Het Albert Schweitzer ziekenhuis begeeft zich op de markt met een in eigen beheer ontwikkeld managementinformatiesysteem, genaamd Balanced Zorgcard. Het gaat hierbij om een ‘tool’ van het type Balanced Scorecard, maar dan volledig geent op de ziekenhuisomgeving. Het systeem is al geïmplementeerd in eigen huis en inmiddels ook aangekocht en in gebruik genomen door één ander ziekenhuis. Omdat nog meer ziekenhuizen belangstelling hebben getoond, gaat het Albert Schweitzer ziekenhuis het product actief aanbieden in de sector.
De afdeling Administratie, Informatie & Control ontwikkelde het systeem voor eigen gebruik, toen het Albert Schweitzer ziekenhuis ging overstappen op een ‘eenhedenstructuur’. Er ontstonden toen dertig bedrijfsonderdelen, die op den duur afzonderlijk resultaatverantwoordelijk worden.

Initiatiefnemer en informatiekundige Daan Blinde: “Daarmee ontstond de behoefte aan enerzijds ziekenhuisbrede verslaglegging, anderzijds per eenheid. Elke eenheid heeft de behoefte om haar belangrijkste key performance indicators (kpi’s) op één A4’tje (scorecard) terug te zien. Maar die kpi’s zijn voor elke eenheid anders: bij de ene is geld maatgevend, bij de andere snelheid, weer ergens anders de productie. Het moest dus een systeem worden waar elke eenheid vrij gemakkelijk kpi’s kan toevoegen of veranderen, terwijl je de basis toch nog onderling kunt vergelijken.”

Een andere eis was gebruiksvriendelijkheid. Het Albert Schweitzer ziekenhuis wilde de Balanced Zorgcard zo toegankelijk mogelijk maken, voor zo veel mogelijk managers en leidinggevenden. Blinde: “Hoe meer mensen inzage hebben en de informatie kunnen duiden, des te groter wordt het draagvlak voor het behalen van bedrijfsdoelstellingen. Op die manier bouw je méér dan alleen een verantwoordingsmechanisme achteraf. Het reflecteert ook de vraag: waar willen we naar toe en hoe ver zijn we al?” De beheermodule voor het toevoegen en wijzigen van kpi’s en scorecards is gebouwd in Excel, dus basaal en toegankelijk. Het centrale bedrijfsinformatiecentrum van het ziekenhuis voegt de nieuwe data toe. De scorecards zijn voor gemachtigden te raadplegen via het intranetsysteem.

Blinde: “We hebben in feite niets nieuws uitgevonden, maar een bestaand concept aangescherpt en bijzonder geschikt gemaakt voor een ziekenhuis, zonder te moeten investeren in licenties. Dit spreekt andere ziekenhuizen aan, merken we. Wij hebben Balanced Zorgcard bij ons gekoppeld aan de rapportageomgeving van Cognos, waarmee detailinformatie eenvoudig benaderbaar is geworden. Maar het kan ook in andere pakketten draaien en zelfs volledig in Excel. Balanced Zorgcard is heel open gebouwd, waardoor elk ziekenhuis zelf aanpassingen kan plegen. De werkwijze is in één dag uit te leggen.” Ziekenhuizen die daarover afspraken maken, kunnen met (delen van) hun scorecards bovendien heel gemakkelijk benchmarken.

Ziekenhuizen die meer willen zien of weten over de Balanced Zorgcard van het Albert Schweitzer ziekenhuis, kunnen contact opnemen met Daan Blinde per e-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen