Centrale databank over zorginnovaties beschikbaar

Array

Eigenlijk vreemd dat het nog niet eerder beschikbaar was: één centrale databank voor intercollegiaal gebruik met gedetailleerde beschrijvingen van zorginnovaties in de eerstelijn.  Met deze zin begint een mail van Rutger van der Lee aan ondergetekende, waarin hij vraagt zijn databank bekendheid te geven. Hij vervolgt zijn mail als volgt:  ‘Samen met het merendeel van de ROS’en (Regionale Ondersteuningsstructuren) heeft het bedrijf NIVZorg de afgelopen jaren een centraal bestand opgebouwd met informatie over wie, wat doet, waar binnen de zorg.

De informatie bevat naast adresgegevens ook gegevens over specialisaties, aandachtsgebieden, behandelmethodieken, samenwerkingsverbanden en intercollegiale bereikbaarheid. Zorginnovatieve projecten onderhouden via een centraal webformulier hun informatie.  een actieve redactie van NIVZorg ondersteunt daarbij.  De ROS-adviseurs bewaken de actualiteit ervan. Elke 26 weken is er contact met de projecten om de informatie te valideren en als er niet gereageerd wordt, hangt er direct een redacteur aan de lijn. NIVZorg heeft berekend dat alleen al aan personeelskosten minimaal 14 miljoen euro per jaar bespaard kan worden als alle organisaties die nu versnipperd deze informatie zelf verzamelen en onderhouden dat voortaan uit het centrale systeem gaan halen.

Tot nu toe was de informatie alleen beschikbaar voor intern gebruik door ROS’sen, maar deze wordt nu intercollegiaal beschikbaar gesteld. Organisaties binnen de zorg kunnen of de informatie aangeleverd krijgen of zelf in het systeem selecties maken en rapportages samenstellen. Ook kunnen er koppelingen met het systeem worden aangelegd voor directe digitale uitwisseling van mutaties. Voorwaarde is wel dat de zorgverleners zelf toestemming hebben gegeven voor welke organisaties mogen beschikken over de informatie. Zie verder: www.nivzorg.nl‘. tot zover Van der Lee te Zennewijnen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen