‘Praktijkoverdracht door huisartsen” is lastig in Emmen en elders

Array

Op 5 april opende Nieuwsbrief  483 en deze site onder de kop ‘Huisartsen, komen jullie in Emmen werken?? Klik hier voor dit bericht. Zorgtrainer Frans Walvis uit Kockengen vindt praktijkoverdrachten niet alleen in Emmen een probleem. Hij mailt en pleit ‘voor bewustwording bij de huisartsen, dat men drie tot vier  jaar voor de datum die men in het hoofd heeft om te vertrekken,  gaat plannen en voorbereiden.

Ik pleit voor een stimulerende rol van de primaire zorgverzekeraar in het betreffende gebied. Zij kunnen enthousiasmeren en steunen in de bewustwording. Ik pleit er voor dat alle huisartsen actiever gaan meedenken over andere vormen van zorgverlening; innovaties in zorg, innovaties in praktijkvoering, samenwerking van eerstelijn en tweede lijn, etc. Er is veel goeds bereikt, maar er liggen ook heel veel uitdagingen. Dat praktijk-overdracht lastig is, komt ook door feminisering van het vak, parttime werken, minder huisartsen willen praktijkhouder worden, vanuit de politieke toren in Den Haag opgedragen kortingen op de tarieven en vooral wat komt er de komende jaren nog meer op de huisartsen af qua aftoppingen, wellicht onbedoelde concurrentie tussen eerstelijn en tweede lijn, is er wel betaald werk voor de partner. ‘.

Voor mij ligt vast dat de huisarts nu en morgen een vorm van zekerheid biedt op kwalitatief hoogwaardige zorg dichtbij de patienten; zij zijn de poortwachters van de zorg. Tot zover Walvis uit Kockengen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen