Utrechtse jeugd gedraagt zich steeds gezonder

Array

Utrechtse kinderen ontbijten vaker, zijn vaker lid van een sportvereniging, hebben minder vaak al eens alcohol gedronken en zijn positiever over hun buurt en hun relatie met hun ouders. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit de Jeugdmonitor 2011, een onderzoek onder ruim 2000 basischoolleerlingen uit groep 7 en 8. De meeste resultaten zijn vergelijkbaar met de tweede meting in het basisonderwijs (twee jaar geleden); verschillen zijn veelal verbeteringen.
De Jeugdmonitor is een belangrijke informatiebron voor de gemeente Utrecht en organisaties in de stad. In oktober en november 2011 hebben ruim 2000 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van 39 scholen klassikaal een vragenlijst ingevuld. Door deze Jeugdmonitor 2011 krijgt de gemeente Utrecht inzicht in de psychosociale en lichamelijke gezondheid van leerlingen uit groepen 7 en 8 uit het basisonderwijs, hun gezinsachtergrond, hun schoolbeleving en vrijetijdsbesteding. De uitkomsten worden gebruikt om problemen bij jongeren aan te pakken.

Bij de volgende onderwerpen is sprake van een verbetering:

– Utrechtse leerlingen voelen zich gezond (89% van de leerlingen vindt de eigen gezondheid goed of heel goed)

РUtrechtse leerlingen zijn vaak lid van ̩̩n of meer verenigingen (88% van de leerlingen is lid van ̩̩n of meer verenigingen).

– In de wijken Noordwest en Overvecht is het aandeel leerlingen dat lid is van een sportvereniging sinds 2008 sterk toegenomen (Noordwest: 77% versus 59%; Overvecht 69% versus 56%))

– Veel allochtone leerlingen spreken thuis Nederlands (83% van de allochtone leerlingen spreekt (ook) Nederlands met zijn/haar ouders en 95% van de allochtone leerlingen spreekt (ook) Nederlands met zijn/haar broers/zussen)

Aandacht voor specifieke groepen
Alhoewel het beter gaat met veel Utrechtse kinderen, zijn er ook groepen die minder goed scoren op het gebied van gezonde levensstijl en het lid zijn van een sportvereniging. Het gaat hierbij om leerlingen uit gezinnen met een lagere welvaart, met een Turkse achtergrond of leerlingen met een zieke en/of verslaafde ouder. Ook de resultaten van de kinderen uit Noordwest, Overvecht en Zuidwest blijven achter bij de andere Utrechtse wijken.

Aanpak
Met de uitkomsten van de Jeugdmonitor worden problemen bij jongeren gesignaleerd en waar mogelijk aangepakt vanuit het reguliere beleid. De gemeente vindt het belangrijk dat alle Utrechtse kinderen en jongeren de kans krijgen om gezond en veilig op te groeien en hun talenten te ontwikkelen. Het jeugdbeleid is daarop gericht, met onder meer Brede School, Vreedzame Wijk en Centra voor Jeugd en Gezin. Met dit beleid worden kwetsbare groepen ook zoveel mogelijk bereikt.

Wethouder Rinda den Besten: “Met deze monitor zien we dat we op de goede weg zitten. We gaan door met het Programma Gezond Gewicht, de aanpak tegen alcoholgebruik, de Wijk sport- en beweegplannen en de nieuwe maatregelen voor mantelzorg.”

Voor de zomervakantie bespreken jeugdverpleegkundigen van de GG&GD de resultaten met de deelnemende scholen. Ook bespreken ze de mogelijke inzet van specifieke zorg- en hulpverleningstrajecten voor het komende schooljaar. Door de overkomst van de jeugdzorg per 2015 krijgt de gemeente Utrecht nog meer mogelijkheden om tijdig problemen aan te pakken.

bron: Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen