Een op drie volwassenen heeft hoge bloeddruk

Array

Een op de drie volwassenen in de wereld heeft een te hoge bloeddruk. Dat blijkt uit cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag heeft vrijgegeven.
In Canada en de Verenigde Staten lijdt minder dan 20 procent aan de kwaal, maar in het Afrikaanse land Niger heeft ongeveer de helft van de bevolking een te hoge bloeddruk.

Is in de welvarende landen het percentage volwassenen met te hoge bloeddruk gedaald dankzij effectieve, goedkope medicijnen, in Afrika blijft de kwaal vaak onbehandeld. Een te hoge bloeddruk kan onder meer leiden tot hartklachten, hersenbeschadigingen en nierziekten.

Obesitas
Uit het WHO-rapport blijkt ook dat de obesitascijfers tussen 1980 en 2008 wereldwijd zijn verdubbeld. Op dit moment zijn circa een half miljard mensen, of 12 procent van de wereldbevolking, zwaarlijvig.

Noord- en Zuid-Amerika hebben met 26 procent het hoogste percentage zwaarlijvigen en Zuid-Oost-Azie met 3 procent het laagste.

Sterfgevallen
Volgens de WHO is het aantal sterfgevallen onder kinderen onder de 5 jaar gezakt van 10 miljoen in 2000 tot 7,6 miljoen in 2010. Dat kwam vooral door minder gevallen van mazelen en diarree-gerelateerde ziektes.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen