Inspecteurs willen wel voorwaarden stellen aan ketens, zorggroepen en netwerken

Array

Elk netwerk moet een beleidsplan hebben, gesteund door alle partijen met daarin  een visie op  de komende jaren. Ontbreekt dat beleidsplan, dan zouden de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ), gemeenten of  zorgverzekeraars geen zaken moeten doen met zo’n netwerk. Voor de inspectie betekent dat het onthouden van een goedkeuring van de kwaliteit van zorg. Gemeenten en Zorgverzekeraars zouden dan de bekostiging moeten stoppen.

Woorden van deze strekking sprak ondergetekende op woensdag 16 mei aan 150, zich nascholende,  inspecteurs te Utrecht. Dat gebeurde op een bijeenkomst van de IGZ Academie. Ik ontleende die voorwaarde aan een IGZ-document, te weten de Staat van de gezondheidszorg. Daarin worden besproken acht randvoorwaarden voor verantwoorde zorg aan stelselmatige delictplegers met psychische/psychiatrische problematiek. Op 16 mei bepleitte ik om deze randvoorwaarden toe te passen op alle samenwerkingsverbanden, ketens, zorggroepen en netwerken,  bij wijze van spreken van verloskundige samenwerkingsverbanden tot en met palliatieve netwerken.

De zeven andere  randvoorwaarden betreffen 2.de aanwezigheid van een probleeminventarisatie 3. de afstemming door middel van zorgpaden tussen professionals 4. het delen van informatie over patienten door middel van een gezamenlijk patientendossier 5. de aanwezigheid van zicht op patientengroepen die het netwerk wel en (nog) niet bereikt 6. het uitschrijven van verantwoordelijkheden per professional: wie doet wat is waar toebevoegd 7.  de aanwezigheid van continuïteit van zorg zonder wachttijden binnen het netwerk 8. de aanwezigheid van reflectie en evaluatiemomenten van leden van het netwerk.

Tijdens en na mijn voordracht op 16 mei betuigden  de inspecteurs steun aan mijn pleidooi. Ik merkte op, dat ze uit de eigen IGZ-kring afkomstig waren. Tot zover dit bericht over de IGZ. Op vrijdag 29 juni houden Vilans en de Julius Academy hun jaarlijkse, brede congres over geïntegreerde zorg aan chronisch zieken. Dan komen opnieuw deze en andere voorwaarden aan de orde die gemeenten, zorgverzekeraars en inspectie zouden kunnen stellen aan samenwerkingsverbanden en zorggroepen. Wil jij naar dit congres? Klik dan hier.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen