HBM levert sensortechnologie voor medische industrie

Array

Nieuwe portal geeft overzicht van meet- en weegtoepassingen in medische apparatuur
Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), producent van geavanceerde meetopnemers, elektronica voor signaalverwerking, data-acquisitiesystemen en meetsoftware, heeft een portal online gezet voor de medische industrie. Op de portal wordt een overzicht gegeven van de HBM-technologie, die producenten van medische apparatuur en zorginstellingen kunnen inzetten. Het gaat vooral om zeer gevoelige sensoren voor het wegen en voor het bepalen van druk en kracht, die volgens HBM in de moderne geneeskunde onmisbaar zijn voor zowel diagnose als behandeling.

HBM is een van de toonaangevende fabrikanten van technologie voor meten en wegen. De sensoren, apparatuur en software voor de verwerking van de meetgegevens kunnen toegepast worden in een brede range medische apparatuur. Typische toepassingen zijn weegschalen, pompen en patientliften, maar ook hand- en vingerdynamometers en hartmassage. Op de nieuwe portal van HBM (www.hbm.com/medical) is alle informatie voor medische engineering verzameld.

HBM levert de hele meetketen vanaf de sensoren en de meetapparatuur tot en met de software voor de verwerking van de meetgegevens. De oplossingen van HBM voldoen aan de speciale eisen voor veiligheid en hygiene die in de gezondheidszorg gesteld worden.

Wegen en doseren
HBM is specialist op het gebied van weegtoepassingen. In de gezondheidszorg worden de weegtoepassingen onder meer ingezet voor het wegen van patienten. Het gewicht van een patient is belangrijke informatie; niet alleen omdat de medicatie vaak afhankelijk is van het gewicht van de patient, maar ook omdat het gewicht een belangrijke indicator tijdens de behandeling kan zijn. De weegsensoren van HBM worden toegepast in normale bedliften, maar ook in speciale weegapparatuur die gebruikt wordt bij de behandeling van obesitas en overgewicht. De loadcells van HBM worden ook toegepast voor het wegen van bloedzakken voor bloedtransfusies en voor het wegen van bloedplasma en rode en witte bloedlichaampjes bij het scheiden. In de farmaceutische industrie worden loadcells ook gebruikt bij het wegen van medicijnen en voedingsmiddelen onder zeer strenge hygienische en aseptische omstandigheden. HBM levert sensoren, die aan de strengste eisen voldoen. Tenslotte worden loadcells gebruikt voor het bepalen van de druk op de zuiger van infuuspompen om exact de hoeveelheid toegediende medicijnen te kunnen registreren.

Sensoren voor het meten van kracht en druk worden eveneens in medische apparatuur toegepast. Bijvoorbeeld druksensoren bij hartmassage voor de bepaling van de juiste plek op het borstbeen en de juiste druk. Krachtopnemers worden toegepast in hand- en vingerdynamometers, die gebruikt worden om te meten in hoeverre patienten in staat zijn, om hun handen en vingers te buigen of te strekken. Die toepassing wordt veel gebruikt bij diagnose en fysiotherapie voor problemen met de hand.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen