Nieuwe richtlijn beoogt betere zorg voor suïcidale patiënten

Array

Een zorgprofessional die weet hoe te handelen bij suïcidaal gedrag is onmisbaar voor goede zorg voor suïcidale patienten en draagt bij aan de preventie van suïcides. De nieuwe Multidisciplinaire Richtlijn ‘diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag’ biedt psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundigen en (huis)artsen een praktische handreiking, waarin de beschikbare wetenschappelijke kennis en inzichten over omgang met suïcidaal gedrag gebundeld zijn. De richtlijn wordt vandaag op een congres in Amersfoort gepresenteerd.

Focus op diagnostiek en behandeling
Of mensen die een zekere intentie uitdrukken om zichzelf te doden dat ook daadwerkelijk doen, valt niet betrouwbaar te voorspellen. Hoewel het risico per individu moeilijk in te schatten is, weten we uit wetenschappelijk onderzoek wel steeds beter hoe suïcidaal gedrag veroorzaakt wordt en wat achterliggende factoren en motieven zijn. Met deze kennis is een evidence-based standaard beschreven die een leidraad biedt voor het praktisch handelen. De focus ligt niet op risico-inschatting maar op diagnostiek, indicatiestelling en behandeling van suïcidaal gedrag. De richtlijn geeft hulpverleners concrete aanbevelingen die betrekking hebben op algemene principes van diagnostiek en behandeling (zoals goed contact met de patient, het betrekken van naasten en de zorg voor veiligheid), het doen van orienterend onderzoek naar de ernst van suïcidaal gedrag, het stellen van een prognose, het maken van een behandelplan en het toepassen van interventies.

Behoefte aan landelijke richtlijn
Suïcidaal gedrag is een omvangrijk en complex maatschappelijk probleem. Jaarlijks zijn er ongeveer 1500 mensen in Nederland die omkomen als gevolg van suïcide. Omgaan met suïcidaal gedrag is voor zorgprofessionals een belangrijk onderdeel van hun werk, maar hoe dit moet, was tot op heden niet eenduidig voor hen omschreven. Ook het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg stelden eerder belang te hechten aan een landelijke multidisciplinaire richtlijn om de zorg voor suïcidale patienten transparant en toetsbaar te maken. Gefinancierd door ZonMw en gecoördineerd door het Trimbos-instituut brachten het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) daarom drie jaar geleden een multidisciplinair team van experts bij elkaar die, samen met patientenverenigingen, de richtlijn schreven.

Bijdrage aan preventie
De richtlijn beoogt verbetering van het professioneel handelen bij suïcidaal gedrag en kan op deze manier bijdragen aan de preventie van suïcides. Wel moet benadrukt dat het verbeteren van de professionele zorg niet de enige factor is die van invloed is op het aantal suïcides. Ook zal het werken van professionals volgens de richtlijn niet garanderen dat er geen suïcides meer plaatsvinden. Onderzoek moet gaan aantonen wat het effect van de richtlijnimplementatie op de zorg aan suïcidale patienten zal zijn.

De richtlijn is vanaf juli 2012 te bestellen bij uitgeverij De Tijdstroom en de (online) boekhandel, ISBN 978 90 5898 223 0, Euro 20,00. De richtlijn komt dan ook als download beschikbaar op www.ggzrichtlijnen.nl en www.nvvp.net/ publicaties/richtlijnen.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen